Водните инциденти продължават, всички пострадали са спасени
Водните инциденти продължават, всички пострадали са спасени / dariknews.bg,архив

Водните инциденти продължават и през последните дни дори при спокойно море, но всички пострадали са спасени след бързата намеса на спасители и медицинските екипи от ДКЦ 1 „Света Клементина”, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов.

По-тежките инциденти са три, като първият е станал на 12 август на Първа буна на варненските плажове. Към 14 часа се е давело 8-годишно глухонямо момиче, което плажувало с близка жена.

Флагът е бил зелен, но детето попада в дънна яма и нагълтало вода. Медиците са успели бързо да го стабилизират и е изпратено в УМБАЛ „Света Марина” за допълнително наблюдение и лечение.

В петък – 14 август, на варненския плаж се е давел 49-годишен мъж. Той влязъл в морето при зелен флаг да вади рапани, но към 11 часа между 7 и 8 пост започнал да вика за помощ. Пострадалият е престоял два часа във водата и направил хипертонична криза, като медиците са установили стойности на кръвното налягане 210/130. Поставен е веднага на системи за около час като са успели да нормализират кръвното му. Пострадалият е отказал хоспитализация в болница и е изпратен в дома му.

В неделя – 16 август, на неохраняема зона в курорта „Св. Св. Константин и Елена” в 14 часа се е давело момиче на 17 години от Разград. За щастие, когато започва да маха от водата за помощ, го е видял спасител от последния пост „Сахара”, който го извадил от водата. Момичето е нагълтало доста вода и е било силно изплашено. Медиците веднага му прилагат пълна реанимация с поставяне на системи, включване на кислород и успяват да го стабилизират. Когато опасността е преминала, пострадалата е откарана в УМБАЛ „ Света Марина” за по-нататъшно наблюдение и лечение", каза още д-р Иван Иванов.