Виното - страстта на сомелиера
Виното - страстта на сомелиера / netinfo
Виното - страстта на сомелиера
26008
Виното - страстта на сомелиера
  • Виното - страстта на сомелиера

Определенията за сомелиер са много. В повечето случаи зависят от това как гледате на 'тънката' професия, въведена от френския крал Филип V със специален указ през 1318 г. Започват от винен познавач, през винен келнер до „да ти плащат да пиеш".

Всъщност сомелиер, или сомелие, както е правилно да се произнася френската дума, е онзи човек, който изготвя винената листа в заведението, занимава се с дегустация на вина и дава препоръки за вина на посетителите на ресторанта. Сомелиерът не просто харесва виното. Той знае какво да търси в него. Не спира да го прави и е щастлив, когато го открие.

Професията сомелиер не може да бъде открита в Националния класификатор. Това обаче не значи, че сомелиери в България няма.

Колко са ресторантите във Варна, които имат на разположение сомелиер, и какво е усещането да опиташ вино за 5000 евро бутилката? Отговори на тези и други въпроси потърсихме от един истински сомелиер. Ще ги откриете и вие в звуковия файл.