Виница и Владиславово-най-застрашени от незаконна сеч
Виница и Владиславово-най-застрашени от незаконна сеч / netinfo
“Да посадим дърво, да отгледаме надежда" е мотото на кампания в чест на Седмицата на гората, която ще се проведе от 7 до 13 април, съобщи началникът на Регионално управление на горите в морската столица инж. Емануил Димитров.

Той допълни, че през тази година във Варненско и Добричко ще бъдат засадени над 3 хил. дка и попъленени 1 522 дка горски култури. Залесяването е нужно поради големия брой пожари. В следствие на тях са били унищожени 6639 дка площ.

Най-застрашени квартали от незаконна сеч, според лесничеите във Варна, са Владиславово, Джанавара и Виница. Причина за това е ромското население, което не спазва разпоредбите за горите. Само за миналата година горските стражари са конфискували 17 коня на бракониери.

Живка Иванова - директор на Държавното лесничейство уточни, че само за 2007 година над 900 дка са били изключени от горския фонд на "Камчия" АД. Териториите от държавни са превърнати в частни и скоро върху тях ще се изгради модерен курорт по европейски стандарти.

Подобно е и положението в местност Шкорпиловци. В началото на демократичните промени много инвеститори са си закупили парцели замя. Продажбата е станала чрез замяна 1:12. За един декър от местност Шкорпиловци купувачът дава 12 дка гори във вътрешността на страната. По този начин горският фонд на дружеството се увеличава за сметка на частни инвеститори, които ще изградят модерен курорт, допълни директорът на Държавното лесничейство в с. Старо Оряхово инж. Кирил Петров.