/ БГНЕС
За завършване на ремонта ще са нужни 45 дни
ВиК-Варна няма вина за скъсания водопровод и замърсяването във Варненското езеро, заявяват от дружеството. Те посочиха, че са уведомили всички институции още миналото лято. Въпреки това - решаване на проблема ще започне едва през май тази година.

Авариралият тръбопровод във Варненското езеро е разкъсан в резултат на механично въздействие

Очаква се утре да започне прокопаването на подводните траншеи, в които да се постави новата тръба.

БГНЕС

За завършване на ремонта ще са нужни 45 дни. За проблем с тръбопровода се разбрало, когато налягането на помпите в станцията в Аспарухово спаднало.

"Наехме водолазни екипи да направят обследване на тръбата. Предвид това, че е лятото заради повишената температура на водата, в езерото е много мътна и много трудно може да се установи каквото и да било", каза Михаил Маринов, зам.-управител на ВиК-Варна.

Каква е причината за мъртвата риба във Варненското езеро? (ВИДЕО)

Ние по никакъв начин не сме причината на това замърсяване ако го има и доколкото го има, тъй като ние сме само експлоатиращо предприятие на тази тръба. След кореспонденция между ведомствата и неуспехи за гаранционно отстраняване - се започна работа с пари от регионалното министерство.

БГНЕС

Гръцката фирма беше поканена през месец ноември, след като получихме информация от Министерството на околната среда и водите. Те не реагираха, добави Христо Иванов, зам.-кмет на Варна.

"Новата фирма, която извършва ремонта вече е извадила 270 метра от засегнатото трасе. Тръбата е заглушена и от двете страни, за да не се напълни с нещо, което ще ни е проблем впоследствие", подчерта инж. Христо Николов, изпълнител на ремонта.

КЕВР проверява ВиК-Варна за замърсяване на Варненския залив с отпадъчни води

"Този тръбопровод може да е бил под дъното, но може да е изкаран от това въздействие отгоре - може да се е напълнил с въздух, може да са станали много неща", добави Николов.

Заради замърсяването от авариралата тръба на ВиК Варна е наложена санкция от 44 хил. лв. на месец. Тя обаче е намалена на 11 хиляди, а от дружеството ще настояват и за допълнително редуциране, тъй като смятат, че е неправомерно.
БГНЕС