Варненските светофари с половин век вярна служба
Варненските светофари с половин век вярна служба / Дарик Варна, архив
Трафик
56897
Трафик
  • Трафик

На пет варненски кръстовища броят на автомобилите многократно надвишава възможностите на пътната част да ги преведе. Това съобщиха за Дарик от Общинско предприятие "АСРУД", които се грижат за управлението на градския трафик.

Най-трудно особено в „час пик" се преминава през следните кръстовища:

бул. „Осми Приморски полк" - бул. „Цар Освободител";
бул."Мария Луиза" - бул."Сливница";
бул."Цар Освободител" - ул."Пирин" ;
бул."Ян Палах" - ул."Прилеп";
бул."Ян Палах" - бул."Цар Освободител".

На посочените кръстовища броят на автомобилите, които искат да преминат, е от 1,5 до 2,5 над възможностите на пътната част, особено в интервалите 08:00 - 09:00 часа и 17:30 - 18:30 часа.

Най-много автомобили обаче преминават през други три кръстовища, сочи още статистиката на „АСРУД". Изненадващо сред тях няма нито едно централно. Оказва се, че най-много коли на ден преминават през кръстовищата на бул."Владислав Варненчик" с булевардите "Република" и "Христо Смирненски", както и на бул. „Христо Смирненски" с бул."Цар Освободител".

Към днешна дата светофарните уредби в града са 86, от които 6 работят денонощно.

Не така обаче са изглеждали нещата преди половин век, когато морската столица се сдобива с първите светофари. Те са били поставени в началото на 60-те години на миналия век на четири кръстовища. В началото на 80-те години по бул."Карл Маркс" (днешния „Владислав Варненчик") пък е въведена първата зелена вълна, която за времето си е била мечта за доста градове, не само у нас. Няколко години по-късно се появяват и първите камери по градските кръстовища.

Когато говорим за управление на трафика, Варна е с едни гърди пред София и останалите български градове. Автоматизираната система за управление на движението тук е уникална и по това превъзхождаме дори повечето еверопейски градове, твърдят авторите й. Доколко обаче това е достатъчно за предотвратяване на задръстванията? Чуйте мнението на създателя на първата АСРУД във Варна. В аудио зоната ще откриете и повече за историята на светофарите и зелената вълна в най-големия град по родното Черноморие.