Варненските родилни отделения празнуват Бабинден
Варненските родилни отделения празнуват Бабинден / DarikNews.bg, архив

С автентичен ритуал „бабуване“, с прикадяване и наричания за живот и здраве, студенти по медицина ще се включат в празничното честване на Деня на родилната помощ във варненската университетска болница „Света Анна“.

Домакин на празника ще бъде началникът на Родилното отделение в лечебното заведение д-р Милко Папазов.

„Посрещаме Бабинден с отлични новини. От началото на годината в нашето отделение са родени 95 бебета. Не отстъпваме от позициите си на едно от 6-те специализирани отделения в страната с най-много раждания годишно. Продължаваме да сме на върха в национален мащаб и по брой  раждания на база – брой болнични легла, в страната“, коментира д-р Папазов в навечерието на празника.

Бабин ден ще бъде отпразнуван и в АГ болницата. Родените бебета от 1 януари насам са 127, съобщи медицинският управител д-р Радослав Минков. 71 момиченца и 54 момченца са изплакали досега, като своеобразен рекорд бе 15 януари, когато се родиха пет девойчета. Те са тризначки, заченати по естествен път, и близначки. Недоносените бебета са 18. Най-младата януарска майка е едва 15-годишна, а най-зрялата е на 47 години.

През 2015 г. в болницата са се родили 2268 бебета, от които 301 са били недоносени. Момчетата са 1198, а момичетата – 1070. Най-мъничкото бебче, което е било отгледано в неонатологията на СБАГАЛ, е било 600 грама. 60 двойки близнаци са изродили лекари и акушерки, като майките и бебетата, дори и в тежки състояния, са били спасени от специалистите. Най-младата майка през 2015 г. е на рекордно крехка възраст – 13-годишна, а най-смелата родилка – на 51 години.