Варненският митрополит Кирил отпадна от надпреварата за патриарх
Варненският митрополит Кирил отпадна от надпреварата за патриарх / netinfo

Вече са избрани тримата кандидати за патриарх. Това съобщи митрополит Николай на излизане от сградата на Светия Синод. Очаквано в тройката е митрополит Галактион, който бе избран вчера, митрополит Неофит от Русенската митрополия и митрополит Гавриил от Ловешката митрополия.

По-късно информацията за избора на събора потвърди говорителят на Синода митрополит Йосиф. До избор се е стигнало, след като съборът е решил, че 9 гласа са достатъчни, за да може да бъде избран кандидат за патриарх. Първоначално митрополитите трябваше да дадат 10 гласа, за да изберат кандидат.

По обед митрополит Йосиф коментира притеснен, че ако изборът не бъде направен, има вероятност съборът, насрочен за 24 февруари, да се провали. „Както вървим, аз съм разочарован, може и това да се случи. Разруха”, заяви той.

Йосиф намекна още, че останалите митрополити са против честото даване на информация на медиите за случващото се в Синода. „Осмелявам се, макар че всичките братя са против моето приятелско отношение към вас и не бива да ви казвам нещо, което предполагам. Имам право като говорител да ви казвам само това, което се случва горе. А аз си позволявам и повече”, обърна се той към журналистите.

Вчерашното заседание на архиереите не успя да излъчи три номинации и беше прекратено вечерта. До патовата ситуация се стигна след невъзможността повече от един от митрополитите да събере нужните 10 архиерейски гласа, за да участва в битката за поста.

Единствено Старозагорският владика Галакатион събра 11 гласа от 13-те присъствали митрополити. Русенският Неофит и Варненският Кирил имат по девет гласа. За да се стигне до някакво решение е необходимо един от четиримата митрополити, гласуващи твърдо против (Калиник, Григорий, Игнатий и Николай) да смени мнението си.