/ Дарик Варна
Някои български общини имат практиката да ползват услугите на частни съдебни изпълнители, вместо публичните изпълнители, за да събират вземания от граждани, неплатили местните си данъци. Стигало се дори до публична продан на недвижими имоти, без собствениците да са информирани, обяви във Варна националният омбудсман Мая Манолова. 

Тя е била сигнализирана за проблема от потърпевши граждани по време на приемния си ден в морската столица, като уточни, че подобни жалби имало и от София. 

„Аз не искам да препятствам общините да си събират задълженията. Въпросът е, че всеки гражданин трябва да бъде много ясно информиран за това какво дължи на Общината. Да му бъде даден разумен срок, в който той доброволно да се издължи, а не да бъде пращан директно на частен съдебен изпълнител, който му начислява множество допълнителни такси и запорира сметки. Има дори сигнали затова как недвижими имоти се изнасят на публична продан заради неплатени данъци, без хората да са информирани за това”, добави общественият защитник. 

Според Манолова честното отношение на един кмет, който го избират гражданите, е преди това да направи всичко възможно да информира гражданина какво дължи, а не да го натовари допълнително с още няколкостотин лева такси и запори на банки.
 
Заради проблема по-късно днес националният омбудсман ще има среща със зам.-кмета на Варна по икономическите въпроси и шефа на общинската дирекция „Местни данъци”. 

Ще се опитам да им обясня, че това не е честно спрямо варненци, да се обогатяват двама-трима частни съдебни изпълнители за сметка на населението на Варна”, отбеляза Мая Манолова. 

Друг проблем, поставен от варненци пред омбудсмана, е свързан с общинската Наредба за реда и условията за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт. Преференция за хора с увреждания във Варна се дава само за една линия, докато за същата и по-ниска цена в столицата хората с увреждания имат възможност да пътуват с целия градски транспорт, посочи общественият защитник. 

Представители на Организацията на слепите са обжалвали Наредбата, която е от 2015 г., и са спечелили делото на първа инстанция. Община Варна обаче е обжалвала, като Върховният административен съд ще гледа делото след повече от 2 години. 

„Аз съм написала молба до ръководството на ВАС да пренасрочи делото и съм сигурна, че ще бъде изместено на по-скорошна дата”, отбеляза Манолова. 

Тя разкри още, че след разговори с кмета на Варна и председателя на Общинския съвет Иван Портних и Тодор Балабанов са дали уверения, че Наредбата ще бъде променена в интерес на хората с увреждания. Това щял да бъде приносът на Община Варна към реформата, която се прави, с промените в законите, отнасящи се към хората с увреждания. 

Искането е хората с неравностойно положение да могат да пътуват преференциално по всички линии на обществения транспорт, но ако сметките не излизат, да се направи за повече линии,  обясни Мая Манолова.

До обяд през приемната на омбудсмана във Варна минаха над 50 души. Очакванията бяха за поне още толкова следобед. 

В 13.00 часа общественият защитник посети палатката на майките на деца с увреждания, част от протестната мрежа „Системата ни убива!“. По-късно в Карин дом Мая Манолова се срещна с представители на хората с увреждания, с които обсъди техни проблеми и законодателните инициативи за подкрепа на хората в неравностойно положение. 

Дарик Варна

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК