Варненци подготвят алтернативен учебник по родинознание
Варненци подготвят алтернативен учебник по родинознание / Дарик Варна

Група съмишленици от Варна работят по създаването на учебник по родинознание. По проекта работят учители, педагози, филолози, практикуващи историци и етнографи, обяви историкът и председател на движение „Възраждане" Костадин Костадинов, който е инициатор за създаване на учебника.

Целта е да се покаже, че има алтернатива на учебниците, които просветното министерство издава, обясни Костадинов. Той уточни, че съдържанието на алтернативния учебник ще бъде по-приповдигнато и ще показва най-доброто от българските история, природа, култура и традиции. Ще казва на децата, че българите сме специален народ, и ще ги учи да се гордеят, че са българи.

По проекта се работи от началото на годината. На фейсбук страницата „Урок по родинознание" се събират всякакви предложения за това какво трябва да бъде включено в учебника. Вече е ясно, че на заглавната страница ще бъде изобразен Отец Паисий. Учебникът се очаква да бъде завършен и отпечатан до края на юни.

Първоначалният тираж ще бъде 5000 броя и ще се разпространява безплатно. Изданието ще бъде качено и в интернет.

Варненски родители готови да спрат децата си от училище, ако не сменят учебниците

Костадинов, който е и общински съветник във Варна и шеф на Историческия музей в Добрич, не за първи път се обявява против пренаписването на учебниците, особено за най-малките ученици. Преди време той и други родители от Варна настояха за незабавна смяна на учебниците в начален етап на обучение, като заявиха готовност да спрат децата си от училище.

В новите учебници българската история е подменена, е мнението на историка. Той даде за пример замяната на Турското робство с Османско владичество, по време на което „българските земи са изживели нечуван икономически разцвет, че българи и турци живеели тихо и кротко под сянката на султана".

„Говорил съм доста учители по история. Има пасивна съпротива срещу тези безумия. Те въобще не се съобразяват с бълвочите в тези учебници. Преподават си по най-различни други програми. Сега обаче това зависи от самия учител. Повечето от учителите обаче, за съжаление, вече са смачкани, смазани и унизени от системата и карат по инерция. Някои от тях се съпротивляват. Далеч не всички обаче", сподели още Костадинов.

"История славянобългарска" отпада от учебника по литература за шести клас

Костадин Костадинов е на мнение, че алтернативният учебник по родинознание няма да бъде допуснат в училищата. „Българското училище е превърнато в инструмент за отродяване и асимилация на българите. С новите учебници се възпитават нихилисти, дегенерати и емигранти", коментира лидерът на „Възраждане".