Броени часове до началото на Нощ на музеите и галериите 
Броени часове до началото на Нощ на музеите и галериите 
В четвъртото издание на фестивала за първи път се включват нови и интересни места
Държавният архив отваря врати, за да покаже пред варненци къде се съхраняват документи и архиви от близкото и по-далечно минало. Ще бъдат извадени на показ личните документи и снимки на варненският актьор Идеал Петров, от чието рождение се навършват 120 години точно на 18 май.

Авиокосмическият музей и планетариум в курортен комплекс "Камчия" също ще посрещне гости през деня в събота, за първи път в рамките на Фестивала. Няколко творчески пространства и галерии също ще дебютират със собствена програма на 17 и 18 май.

Общо локациите са 53, събитията са повече от 60, като освен изложби и експозиции, ще можем да се насладим на концерти, литературни четения, презентации, срещи, кино прожекции, театрален спектакъл, демонстрации и работилници.

Броени часове до началото на Нощ на Музеите

В събота през деня  могат да бъдат посетени и по-отдалечените обекти като Аладжа манастир, Побити камъни, Прабългарското селище „Фанагория” в кв. "Аспарухово", Музеят на стъклото в Белослав, Планетариумът в курортен комплекс "Камчия" също със свободен вход.

Организаторите ще предложат на всички посетители нова и по-интригуваща игра. Освен събирането на печати, този път ще се правят снимки, ще се откриват паметници, ще се реди пъзел, а накрая знанията за историята, културата и археологията на Варна ще се окажат решаващи за голямата награда – уикенд за двама в петзвезден хотел край Варна.

Фестивалният автобус също ще бъде на разположение на желаещите да посетят повече обекти. Началният час е 18.00 от Парк-музей „Владислав Варненчик”. На кръгъл час ще потегля в посока центъра, а от 18.30 през час ще пътува към Парк-музея. Автобусът ще обслужва спирките на градския транспорт по бул. „Владислав Варненчик” и бул.”Цар Освободител”.

Организаторите призовават всички посетители да бъдат толерантни, търпеливи и да изчакват реда си за посещение в обектите. Проявявайте максимално уважение и респект към служителите на културните институти и към доброволците, които ще подпомагат дейността им.

Пълната програма може да видите на www.varnanight.bg

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” към Община Варна.