Варна има наредба за „синя зона”, не е ясно кога ще заработи
Варна има наредба за „синя зона”, не е ясно кога ще заработи / Дарик Варна

Варна от лятото има приета нова наредба за организация на движението, в която е включена и т.нар.„синя зона”. С приемането й обаче като че ли каруцата бе поставена пред коня. Това заяви за Дарик Красимир Маринов, досегашен председател на транспортната комисия във Варненския общински съвет.

Той обясни, че „синята зона” върви в комплект с много други мероприятия. „Най-напред трябваше да се изготви транспортният план на града и да се види например къде улиците могат да станат еднопосочни, за да не пречи това паркиране на движението. Има много подготвителни неща, които трябва да се свършат, и едва тогава да се тръгне към стартиране на „синя зона”. Не мога да дам отговор кой, защо и как е започнал да прави подобно нещо”, каза Маринов. Според него безумие ще е, ако на този етап се въведе „синя зона” в града.

Хиляди листовки за стартиране на „синя зона”, с които в понеделник бе залята централната част на Варна, разбуниха страстите сред варненци. Изпълняващият длъжността кмет Коста Базитов побърза да опровергае информацията за въвеждането на платеното паркиране, като заяви, че листовките са груба фалшификация. Зад разпространението на брошурите не стои нито Общината, нито Общинският съвет или посочената в листовката общинска фирма „Паркинги и гаражи", категоричен бе Базитов.

Това е една провокация, на която не трябва да се обръща внимание, обяв зам.-кметът по сигурността Веселин Петров. За случая ще бъде сезирана полицията, обеща Петров. По думите му „сини зони” ще бъдат въведени въз основа на Генерален план за организация на движението, какъвто в момента липсва. За да има, е необходимо да бъде приет Общият устройствен план на Варна.

Варна има наредба за синя зона не е ясно кога ще заработи
netinfo
Междувременно в-к „Дневник” съобщи, че активист на ГЕРБ е замесен в случая със "синята зона". От брошурата, предизвикала скандала, става ясно още, че пълната информация за това как действа "Синята зона" може да бъде намерена на два новорегистрирани сайта в интернет - www.parkingiigaraji.bg и www.mobipark.bg. Първият от тях е активиран от общинското дружество "Паркинги и гаражи", което според думите на Базитов няма нищо общо със случая. Опровержение на казаното от изпълняващия длъжността кмет на Варна, обаче, може да бъде лесно открито както в системата за фирмено разузнаване "Дакси", така и в Търговския регистър, пише изданието.

Според публикуваната публична информация зад регистрацията на сайта www.parkingiigaraji.bg стои основаното на 15 сепнември т.г. командитно дружество "Транспортен център за мобилност" АД. Съдружници в него са общинската фирма "Паркинги и гаражи" и частната "Център за мобилност", на която е поверено и управлението на публично-частната компания. Справка в Търговския регистър показва също, че капиталът на дружеството е 50 хил. лв, разпределен в 5000 акции по 10 лв. Половината от дяловете в него са собственост на Бойко Георгиев, а останалите са поделени от Валентин Василев и Марио Шиваров. За изпълнителен директор на центъра е назначен Валентин Василев.

Най-голям интерес сред тримата съдружници обаче логично предизвиква Марио Шиваров, който е седми в листата с кандидат общински съветници на ГЕРБ във Варна. През 2005г. Шиваров бе председател на партия "Българска средна класа". По време на изборите за местна власт през 2007г. той бе водач на листата на "Коалиция на свободните граждани за зелена Варна". Шиваров е смятан и за един от най-приближените до местния лидер на партията Павел Димитров, посочва „Дневник”. Кандидатът за общински съветник е собственик на транспортната фирма "Мако", която поддържа система от маршрутни таксита, официално дублиращи линии от градския транспорт във Варна. Според членове на ОбС в града именно Шиваров е и човекът, осъществяващ кадровата политика на ГЕРБ в общинското предприятие "Градски транспорт". "Никой не е започнал да прави „синя зона”. По нея се работи!”, каза за "Дневник" Марио Шиваров. Според казаното от него той участва в дружеството  "Център за мобилност" като експерт в сферата на таксиметровите услуги и градския транспорт. Шиваров обаче отрече каквато и да е връзка на фирмата, в която участва, с разпространението на листовките и публикуването на информация в интернет, касаеща "Синята зона" във Варна. Всички останали въпроси той настойчиво отклони към управителя на компанията Валентин Василев и прокуристът на "Паркинги и гаражи" Александра Илиева. И двамата обаче не са били открити за коментар.

Опитът за достъп до информацията, публикувана на сайта www.parkingiigaraji.bg, показва, че част от линковете в него все още са неактивни, данните непълни, а телефоните за справка - свързани с автоматичен секретар. В замяна на това активен е линкът към страницата в Интернет, през която трябва да бъдат извършвани разплащанията за престой в "Синята зона". Той се намира на адрес www.mobipark.bg и е активиран на 17 юли т.г. от дружеството "Мобилно паркиране" ЕАД.