/ Агенция Митници
Бебетата-змиорки от критично застрашен вид са транспортирани спешно към Спасителния център на Аквариума във Варна в опит да бъдат спасени. Змиорките са били задържани на 15 февруари на Летище София при опит за митническа измама чрез нелегален износ, съобщиха днес от Агенция "Митници".

Бебета-змиорки от застрашен вид задържаха на Летище София (СНИМКИ)

Авиопратката с тегло 1010 кг.  е била с направление Малайзия.  90-те контейнера от стиропор, съдържащи милиони екземпляри, са били обявени в митническите документи като „шаран и толстолоб за зарибяване“. При проверката е установено, че контейнеритесъдържат 200 кг. живи екземпляри, във фаза „млада змиорка“ (кристална фаза), с приблизителна дължина 7-8 см. При опита за износ те са били опаковани в неблагоприятни за вида условия.

бебета змиорки на летище софия незаконно
Агенция Митници

По първоначални данни пратката е пристигнала от друга европейска държава и според маркировка на контейнерите е изпратена от фирма, която има разрешение за улов. Въпреки това контейнерите са били обявени с друг вид стока, което представлява митническо нарушение.
Спешното транспортиране на змиорките до Варна е направено със съдействието на „Зелени Балкани“.

бебета змиорки на летище софия незаконно
Агенция Митници

Случай със задържани змиорки от същия вид на Летище София имаше и в началото на 2015 г., когато митническите служители задържаха над 2 милиона екземпляра в същата фаза на развитие, пътуващи като чекиран багаж в осем контейнера от Мадрид за София. Тогава отново бяха транспортирани спешно до варненския Аквариум, в опит да бъдат спасени.

Едва процент от задържаните 2 милиона змиорки оцеляха (СНИМКИ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК