/ Дарик Варна, архив
Акушерска школа „Щастливо родителство” ще бъде открита в 14.00 часа във варненската СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“ (АГ болница). Инициативата е насочена към бъдещите родители и посещенията в нея ще са безплатни. Осъществява се съвместно с Медицинския университет и община Варна. 

„Акушерската школа е стара идея на болницата и катедрата по акушерство и гинекология и катедрата по здравни грижи към Медицинския университет. По време на лекциите ще бъде дадена възможност на бъдещи и настоящи родители да получат ценна теоретична и практическа информация за бременността, раждането и отглеждането на бебето”, обясни за Дарик управителят на здравното заведение проф. д-р Емил Ковачев. 

Лектори в курсовете за бъдещи майки и татковци ще бъдат утвърдени специалисти от АГ болница и Медицинския университет. Курсовете ще се провеждат два пъти в месеца (всяка втора и четвърта сряда). 

netinfo

Акушерската школа не поощрява раждането в домашни условия. То крие много медицински рискове, отбеляза проф. Ковачев. „Моето лично мнение като специалист акушер-гинеколог е тези „експерименти” да не се провеждат”, изтъкна шефът на АГ болница.

Специализираното здравно заведено вече разполага с нова реанимационна маса. Апаратурата е на стойност над 10 000 лева и е закупена със средства от събрани пластмасови капачки за рециклиране. Кампанията е на Сдружение „Аз вярвам и помагам“, а дарението ще бъде официално представено в понеделник, 4 юни.