/ iStock/Getty Images
Регионалното управление на образованието във Варна ще направи предложение до образователния министър учениците от 5-и до 11 клас в областта да учат в началото на втория срок на ротационен принцип, съобщи пред медиите началникът на РУО Ирена Радева.

Тя уточни, че през първата седмица присъствено ще се обучават децата от пети и шести клас, а дистанционно - девети, 10-и и 11 клас, като втората седмица те ще се разменят.

Присъствено ще е обучението за малките ученици от първи до четвърти клас, както и седми, и 12 клас, заради изпитите, които им предстоят, и осмите класове.

Към момента под карантина в областта са поставени 37 групи от 26 детски заведения, допълни директорът на здравната инспекция в крайморския град д-р Дочка Михайлова. Тя посочи, че заетите легла за пациенти с COVID-19 във Варненско са 311, а свободните - 232, от които 21 за интензивно лечение.

Общо разкритите легла са 543. Коефициентът на заболеваемост на двуседмична база в областта е 2062 на 100 000 души. Във Варненско са поставени досега общо 293 893 дози ваксини.

Областният управител Марио Смърков съобщи, че през последната седмица от контролните органи са направени 1128 проверки на заведения, обекти с обществено предназначение, търговски обекти, лечебни заведения и други, като са съставени 25 акта и са издадени 219 предписания, протоколи и разпореждания.
БТА