/ IStock
Учениците от 5 до 12 клас от 18-те общини в Пловдивска област, от 7 февруари, продължават обучението си на ротационен принцип, реши на последното си заседание Областният оперативен щаб.

В електронна среда ще бъдат учениците от седми, 10-ти и 12-ти клас, а останалите ще влязат в класните стаи. Те ще се сменят през една седмица, като учениците от първи до четвърти клас остават присъствено.

"Пловдивска област се намира в етап три от Националния план за справяне с пандемията. Наблюдава се положителна тенденция към рязко понижение на заболеваемостта в 6-те общини сред учениците, където бяха въведени мерки. Очакваме в средносрочен план да се върнем към етап две", коментира областният управител Йордан Иванов.

Заболеваемостта към днешна дата e 1831 на 100 000 души население на 14-дневна база. Ситуацията с болниците е спокойна. "Заетостта на болничните легла е около 50-55 процента за неусложнени случаи и твърдо под 50 на сто при интензивните", уточни директорът на РЗИ - Пловдив д-р Сийка Димчева. Имаме 169 свободни терапевтични легла за възрастни и 31 - за деца. В Спешната помощ броят на хоспитализираните случаи, свързани с коронавирусната инфекция, е 48 процента, а на домашно лечение има 52 души, каза тя.
БТА