Учени ще пречистват морските води с изкуствени подводни рифове
Учени ще пречистват морските води с изкуствени подводни рифове / Дарик Варна

Изкуствени подводни рифове ще подобряват екологичното състояние на морето в българските териториални води, съобщи днес ректорът на Техническия университет във Варна доц.Овид Фархи. Проектът е разработен от варненски и украински учени в рамките на Черноморския международен научно-технически център. Според Фархи институциите вече са дали разрешение за поставяне на изкуствените съоръжения, предаде БТА.

Идеята е върху рифовете да се образуват колонии от черна мида, които са естествените филтри на морето, обясни ръководителят на научния екип проф. Николай Ников. Съоръженията ще бъдат направени от железобетон. По предварителни данни те ще бъдат с диаметър от 3 до 5 метра и ще тежат минимум 4 тона. Най-вероятно конструкциите, които ще са на дълбочина между 10 и 18 метра, ще имат формата на полусфера с дупки, през които да преминават морските обитатели.

Първите изкуствени рифове ще бъдат поставени пред Обзор и Черноморец. Според учените може да бъдат изградени два край Созопол и по един в района на Синеморец и на Приморско. Освен повишаване броя на мидите съоръженията ще позволят увеличение на раците и рибите, допълни Ников. Според него рифовете ще помогнат и за спиране на траленето в районите, където бъдат поставени.

Първоначалното финансиране на проекта ще бъде осигурено по линия на Националния фонд за научни изследвания. Според Фархи Черноморският център кандидатства за средства и пред европейските структури.

Виктор Крючков от Южния научен институт в Крим допълни, че вече текат предварителните изследвания преди поставянето на рифовете. А след старта на проекта ще се търсят варианти такива съоръжения да бъдат поставени и в украински води.