Търсят възможности за рестартиране на уличния Биг Брадър
Търсят възможности за рестартиране на уличния Биг Брадър / Dariknews.bg, архив

Работна група от 6 общински съветници и един представител на кметската администрация ще проучи възможностите за рестартиране на видеонаблюдението във Варна и изкупуването на дяловете на австрийската фирма „Ефкон АГ“ в общото дружество „Варна – Ефкон“. Това решиха местните депутати по време на днешната сесия на общинския съвет.

В момента само 5 % от камерите във Варна работят, а за да може общината да поеме контрола и да пусне в действие останалите, трябва да плати дяловете на фирмата в съвместното дружество, като за целта са необходими 1,6 млн.лв.

Представителят на общината в съвместното дружество Владимир Тонев запозна съветниците с идеята общината да изкупи дяловете на австрийската фирма, която се е съгласила да редуцира задълженията на местната власт от 2,5 млн. лв. на близо 800 000 лв.

От подписания между Тонев и шефа на „Ефкон АГ“ Волфганг Бо в края на януари протокол за намерения става ясно, че австрийската компания е готова да предостави своя дял срещу упоменатата сума. За пускането на камерите пък ще са нужни общо около 1,6 млн. лв. Останалите средства ще са за техническата поддръжка на системата до края на 2016 г. и за погасяване на задължения към „„Елит пътна сигнализация" .

В работната група участие ще вземат Юлияна Боева, Валентин Станев, Николай Джагаров, Владимир Тонев, Пламен Георгиев и Антон Апостолов. Те ще трябва да проучат възможностите за технически одит и да изготвят доклад, който да предоставят на следващата сесия на местния парламент.

Против представения Протокол за намерения за изкупуване на дяловете на „Ефкон АГ“ се обяви Христо Атанасов, който оспори основанието на предложението, тъй като според него водените до момента преговори не са били легитимни.

"Не гласувах против създаването на работна група, а против методиката, по която работим. Имаме човек, който подписа нещо, но няма правото да го прави. И пак ще назначим някой, който няма право да го подписва. Излагаме се излага с такива несериозни решения“, каза Атанасов.