Туристически агент обра ученици
Туристически агент обра ученици / Дарик Варна, архив

Варненец бе осъден условно от Районния съд за присвояване на пари от ученици, предоставени му за организиране на екскурзия. 29-годишният Ради Л. бе признат за виновен  за това, че в периода от 18 октомври до 15 декември 2011 година присвоил чужди пари в размер общо на 7050 лв.

Няколко месеца преди да извърши престъплението подсъдимият бил съдружник в туристическа агенция, но продал дружествените си дялове. Междувременно, до отразяването на промяната в Агенцията по вписвания, учителки от варненска гимназия, които преди време ползвали туроператорските му услуги, се обърнали към него с искане да изготви оферта за 5 дневна екскурзия през зимната ученическа ваканция в гр. Тетевен.

Към офертата проявили интерес 30 десетокласници. На общо 8 вноски преподавателките предали  на подсъдимия събраните от всеки ученик суми от по 235 лева и получили срещу вноските насрещни квитанции и касови ордери. Подсъдимият осъществил по интернет контакт с хотел в Тетевен и приложил списък с окончателната бройка пътуващи, но не превел по банков път никакви пари за зимуването.  Поради финансови затруднения той изхарчил за лични нужди голяма част от получените вноски и едва вечерта преди отпътуването признал, че екскурзията не може да се осъществи. Пред учители и родители подсъдимият върнал сума от 1300 лева и подписал декларация, че до 1 месец  ще възстанови останалите липсващи пари. Причинените щети не са възстановени и до момента.

Ради Л. е с чисто съдебно минало. Районният съд му наложи наказание от 8 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено с изпитателен срок от 3 години.   Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.