Транстриумф: Варна може да загуби европарите за градски транспорт
Транстриумф: Варна може да загуби европарите за градски транспорт / Дарик Варна, архив

Липсата на ясна управленска политика може да лиши Варна от европарите за устойчив градски транспорт. Тази позиция изрази изпълнителният директор на „Транстриумф холдинг” по повод излезлите информации, че не е задължително общинското дружество „Градски транспорт” да купува частния превозвач. Те противоречат на предишни изказвания на варненските управляващи, които твърдяха, че без придобиването на „Транстриумф” общинският превозвач няма да може да спечели европроекта на интегриран градски транспорт.

В тази връзка ръководството на „Транстриумф холдинг” смята „разнопосочното и неадекватно говорене по темата” за безотговорно. То припомня, че преди да започне публичната дискусия по проекта транспортните оператори бяха подложени на прецизна експертиза. Тя показа, че общинското дружество „Градски транспорт” не е в състояние да обезпечи самостоятелно обслужването на линиите на територията на Община Варна.

„Това наложи търсенето на вариант, който едновременно да удовлетворява изискването на ЕС за възлагане на превозите на вътрешен оператор – фирма, подчинена на общината, така и да елиминира всякакви съдебни спорове и претенции по организацията и възлагането на транспорта във Варна. Същата експертната оценка отчете потенциала на „Транстриумф Холдинг”, както и реализираните в 21-годишната история на фирмата инвестиции за милиони евро в модерни и нови превозни средства, материална база и специализиран персонал. В резултат на това се стигна до решение на Общинския съвет за възлагане на „Градски транспорт” да извърши всички необходими правни и фактически действия за изкупуване на „Транстриумф холдинг”. От датата да решението – 11 август 2011 г., до днес „Транстриумф холдинг” сътрудничи безусловно (понякога като накърнява собствените си интереси) при подготовката на сделката, респ. на града, за усвояването на средствата по европейската програма”, се казва в писмо на ръководството на компанията, изпратено до медиите.

„В 21-годишната си история на превозвач и работодател на територията на община Варна „Транстриумф Холдинг” винаги е работил за модернизирането и развитието на града. Това бе основният ни мотив и в този случай да приемем правилата на ЕС и да сътрудничим на Община Варна да изпълни условията и да получи достъп до европейските средства”, допълват от „Транстриумф”.