Титлата Европейска столица на културата  - шанс за Варна да си оправи инфраструктурата
Титлата Европейска столица на културата - шанс за Варна да си оправи инфраструктурата / netinfo

Спечелването на титлата „Европейска столица на културата" през 2019 г. ще осигури на Варна над 300 милиона евро от европейските фондове. В пъти повече ще са средствата от държавния бюджет, които могат да потекат към морската столица. Това обяви председателят на комисията по култура към местния парламент Даниела Димова. На заседание на комисията Димова заяви, че престижната титла може да осигури на Варна 12-месечен туристопоток, както и да доведе до отваряне на нови работни места и подобряване на инфраструктурата на града.

По време на заседанието стана ясно, че единствено Археологическият музей е попълнил въпросника на културната дирекция. Анкетата има за цел да събере проекти, които да бъдат финансирани покрай кандидатурата на Варна за културна столица. Музеят предлага проект за изграждане на прозрачен покрив на вътрешното пространство, с цел то да се превърне в арена на бъдещи културни прояви, разкри Георги Георгиев-Венин, главен експерт в общински отдел "Градски празници и чествания".

До 30 април е срокът за изпращане на проектните предложения. Ако Общинският съвет не ги гласува в срок, Варна може да се размине с 1,5 милиона лева само за проектиране, алармира Петър Радушев, шеф на дирекция "Европейски и национални оперативни програми"

От днес на едноседмична визита във Варна е сър Боб Скот - програмният мениджър на Ливърпул през 2008 г., когато градът на Бийтълс бе европейска културна столица. Сър Скот е консултант на кандидатурата на Варна. Този следобед британецът ще се срещне с културни дейци (от 14,30 в Операта), а утре - с представители на артсредите, а след това и с граждани (14,30 в зала „Пленарна").

За титлата „Европейска столица на културата" Варна се състезава с други 12 града, заявили желание да се включат в надпреварата. Сред тях са София, Плводив, Бургас, Шумен, Кюстендил и др. Градовете имат на разположение 8 месеца, за да подадат своята проектна визия. Двете столици на културна Европа за 2019 г. - по един град от България и Италия, ще бъдат обявени в началото на 2014 г.

Кандидатурата на Варна е подкрепена от 8 града в региона: Балчик, Каварна, Аксаково, Девня, Добрич, Шабла, Провадия и Бяла. Готовност да се присъединят към проекта заявиха и Генерал Тошево, Дуранкулак, Суворово и Дългопол.