ТИР с фалшиви парфюми задържан на Митница Варна
ТИР с фалшиви парфюми задържан на Митница Варна / Sofia Photo Agency, архив

Служителите на Митница Варна са задържали огромно количество фалшиви парфюми. Фигуративната измама на световноизвестни марки е била установена при щателната проверка на ТИР с българска регистрация, пристигащ от Турция, съобщиха от Агенция „Митници".

При проверката са иззети 8 616 парфюма, носещи марките на Nina Ricci, Paco Rabanne и Dolce & Gabanne. В проверения камион са превозвани и други козметични продукти - тоалетни води, гримове, пудри и лакове. Фалшификатите са били предназначени за българския пазар в опит да бъдат пласирани по време на засиленото предколедно пазаруване.

Парфюмите са сред най-предпочитаните подаръци за празниците, но и сред най-често фалшифицираните стоки, както в България, така и по света. Освен ниското качество, неотговарящо на очакванията на потребителите, ментетата на парфюми обаче често носят непредвидими рискове за здравето на ползващите ги.

Задържаните стоки се съхраняват под строг митнически контрол в складовете на Митница Варна. Уведомени са притежателите на различните марки.