Създават дирекция по туризъм в Община Варна
Създават дирекция по туризъм в Община Варна / Дарик Варна, архив

Туризмът в администрацията на Община Варна да бъде обособен в отделна дирекция, реши на днешното си заседание комисията по структури към местния парламент. Новата структура ще бъде създадена по настояване на кмета Иван Портних, който предлага тя да започне работа на 1 септември.

Идеята на градоначалника е дирекцията да се състои от 14 щатни чиновници. Осем от тях са служителите в досегашния отдел „Туристическа и морска политика” към дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности”. Останалите шестима най-вероятно ще дойдат от други отдели след преструктурирането на администрацията, стана ясно на днешното заседание.

Дирекцията ще се състои от два отдела „Категоризация” и „Маркетинг, реклама и анализи”. Служителите от първия отдел ще се занимават с категоризацията на туристическите обектите, а колегите им от маркетинговото звено ще извършват проучвания на основни и перспективни пазари, ще организират участието на общината в национални и международни изложения, ще рекламира Варна у нас и в чужбина. 

Кметът предлага също Обшинският културно-информационен център да премине под крилото на новосъздадената дирекция. Той ще бъде преименуван на Туристически информационен център.

„Ако искаме ново начало, това е новото начало”, коментира общинският съветник Янко Станев. Колегата му Снежана Донева апелира в новата дирекция да бъдат назначени кадри, които са специалисти в областта на туризма и ще работят за привличане на европейски средства.

В рамките на дискусията съветникът Николай Недков предложи отделът, занимаващ се с билбордовете и с външната реклама като цяло, да бъде отделен от кметската администрация и да се преобразува в общинско дружество или предприятие. „Това е изключително търговска дейност, която няма място в общината”, коментира Недков.

Той добави също, че Варна трябва да има международно летище с достатъчен брой редовни полети. Аеропортът в момента приема основно чартъри. „Констанца, която за цяла година приема по-малко туристи, отколкото Варна за един месец през лятото, има международно летище. Бизнесът се убива с липсата на аеропорт”, изтъкна съветникът.