Съветници се пазариха за дивидентите на общинските дружества
Съветници се пазариха за дивидентите на общинските дружества / DarikNews.bg, архив

Общинските дружества "Пазари" и "Ученическо и столово хранене" да платят дивидент на общината съответно 583 и 52 хиляди заедно с дължимия данък, решиха на заседание общинските съветници. Дивидентът, който те трябва да внесат в местната хазна, е 70 на сто от печалбата им, която е 763 хил. лв за първото и 68 за второто.

Лидерът на БСП в Общинския съвет Борислав Гуцанов предложи той да се намали на 40 процента, тъй като голямата сума, която трябва да плаща "Пазари" например, би довела до вдигане на наемите на търговците. След като идеята беше отхвърлена от колегите му, общинарят Аврам Тодоров поиска дивидентът да бъде свален на 50 на сто. Това предложение също не се прие.

Афектиран от решението, Гуцанов заяви, че управлението на ГЕРБ ще влезе в историята с ликвидирането на общинската икономика.

Таня Парушева от "Нашият град" обясни, че приходите от дивиденти са заложени в бюджета и въпросът е не в какъв размер ще бъде дивидентът, а защо въпросните дружества нямат достатъчно средства. Съпартиецът й Владимир Тонев посочи, че е нормално общината като собственик да вземе част от печалбата на търговските дружества.

За да реализира общината социалната си политика и да освободи от дивиденти общинските здравни заведения, тя трябва да има приходи, коментира председателят на финансовата комисия Иван Портних. Той обясни, че реалната перспектива за "Пазари" е възможността да кандидатства за 4 млн. лв. по програма "Джсика".