Съкратиха 23 бройки от общинската администрация
Съкратиха 23 бройки от общинската администрация / Дарик Варна, архив

Съкращението на 23-ма души от общата численост на общинската администрация одобриха общинските съветници на заседание на местния парламент. С 5 щатни бройки намаляват „Други дейности по опазване на околната среда" към функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда",  а  в дейностите „Спортни бази за спорт за всички" и „Други дейности по културата" към функция „Почивно дело, култура и религиозни дейности" ще има съкращение на щата съответно с 4 и 5 души.

Общата численост на състава на дейност „Хранителен комплекс" предстои да бъде намалена с 3 бройки, а на „Други дейности по образование" - с 6 бройки.

Преди гласуването Светлана Такева от БСП предложи бройката "Изпълнител-техник" от дейност „Спортни бази за спорт за всички" да не бъде съкращавана поради полезността и ефективността й. Тя заяви, че на заседание на комисията, която е взела решението, е дадено уверение, че бройките, които предстои да бъдат намалени са „кухи" и реално зад тях не стоят действащи лица, а впоследствие се оказва, че това не е така и зад някои от позициите има реални хора.

Янко Станев от ДПС заяви, че ако се дава предложение дадена бройка да се спаси, то трябва да се посочи коя друга бройка ще бъде съкратена. Той допълни, че е против предложението на Такева и за него подобни изказвания са вид популизъм и са излишни, защото разпоредбите на Министерски съвет за съкращаване на общинската администрация трябва да бъдат спазвани.

Междувременно общинските съветници приеха увеличение на персонала на Общинско предприятие „Зоопарк-СЦ" да бъде увеличен с един човек, който да изпълнява длъжност „технически секретар".

Междувременно в местния парламент се появи нова група. Тя се казва "Алианс за Варна" и в нея влизат „Атака", „Нашия град" и „Либерален алианс".