/ DarikNews, архив
Окръжната прокуратура във Варна е получила молба за правна помощ от Областния съд за особено тежки престъпления в германския град Аахен. Там се води наказателно производство срещу руската гражданка Юлия Ш. за убийството на съпруга й, извършено на 6 септември 2015 г. в хотел „Магнолия“ в курорта „Златни пясъци” от българския гражданин Андрей Цветковски. Германските съдебни власти търсят съдействие за провеждането на съдебноследствени действия, информират от прокуратурата.  

Доживотен затвор за варненец, насякъл с брадва немски турист 

Исканията в молбата за международна правна помощ са основателни и отговарят на изискванията на Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, както и на редица други европейски правни документи, тъй като умишленото убийство под каквато и да е форма – извършител, подбудител или помагач, е престъпление и съгласно българското законодателство по член 115, във връзка с член. 20, ал. 2 от НК.   

42-годишният към момента на убийството на 4 септември 2015 г. Андрей Цветковски от Варна, който убил с 52 посечни  удара с брадва немския турист Волфхард Ш. в хотелската му стаята в „Златни пясъци”, получи наказание доживотен затвор от  Камарата на Областния съд за дела за особено тежки престъпления в германския град Аахен с участие на съдебни заседатели. Доживотната му присъда влязла в сила през тази година. 

В деня на убийството, извършено „от алчност и други низки подбуди“, между 19,30 и 21 часа по предварително изготвен план варненецът „подло е убил човек“, се казва в обвинителния акт на Прокуратурата в Аахен.  Той посетил 49-годишния немски гражданин Волфхард, за да го убие и да продължи интимната връзка със съпругата му, както и  да се възползва от значителните спестявания на убития. 

Има ли и друг замесен в убийство за над 1 млн. лв. на „Златни пясъци”?
 
Жертвата и убиецът се познавали добре, тъй като Андрей живеел като наемател в дома на семейство Ешвайлер. Той знаел, че Волфхард ще прекара лятната си ваканция в хотел „Магнолия“ на Златни пясъци от 30 август до 19 септември 2015 г. и планирал да извърши убийството в България.   

Германският гражданин бил бивш спортист и значително по-силен физически от варненеца. Андрей трябвало да му нанесе удари изненадващо. Въоръжил се с брадва и още с влизането в хотелската стая започнал да нанася удари по главата, врата и ръцете на Волфхард.  В заключенията на съдебномедицинската експертиза по делото съдебните медици са описали 52 посечни удара по тялото на убития. 

След убийството Андрей напуснал стаята. На вратата поставил табелка „Не ме безпокойте“. Тялото на германския турист било открито два дни по-късно от позната на жертвата, която също пристигнала в хотел „Магнолия“ за лятната си ваканция. 

Веднага след зверското престъпление Окръжната прокуратура във Варна образувала досъдебно производство за умишлено убийство по член 115 от Наказателния кодекс. Изпратени били молби за правна помощ до Прокуратурата в Аахен, които дали основание във ФРГ да започне паралелно  разследване по случая, а доказателствата, събрани в България и ФРГ, да се ползват от разследващите и съдебните органи  в двете държави. 

Германски прокурори търсят помощ от Варна по случая с убития немец на Златните

Ден след убийството – на 5 септември, Андрей напуснал Варна и отпътувал за  Германия. На 19 ноември бил задържан в дома на убития Волфхард,  след като в автомобила, който управлявал, полицията открила следа от кръвта на жертвата. ДНК-следа и клетъчен материал, които принадлежали на Андрей, били открити от разследващите и в хотелската стая на убития. 

В последствие германските съдебни власти започнали разследване срещу съпругата на убития – руската гражданка Юлия Ш., за убийство, извършено съвместно съгласно квалификацията на германското законодателство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК