/ снимка: sxc.hu, архив
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд племенник, причинил смъртта на леля си чрез умишлено нанесени средни телесни повреди, съобщиха от Окръжната прокуратура-Варна. На съд отива 56-годишен мъж от град Елхово. Той дошъл да живее в дома на 83-годишната си леля във варненския квартал „Владиславово“, след като тя счупила крайниците си при падане в жилището си. След претърпяната операция жената била неподвижна и помолила двама съседи да идват да я обгрижват, като им дала ключ за апартамента си.
 
Племенникът й често пиел, а алкохолът го правел агресивен. На 16 март т. г. под въздействието на алкохол 56-годишният мъж нанесъл побой над безпомощната жена. Съседи, които видели състоянието й – насинено око, рана на главата, сигнализирали на спешния телефон 112.
 
Пред полицейските служители и в присъствието на агресивния си племенник възрастната жена обяснила, че е паднала и така получила нараняванията. Насаме с полицаите обаче Климентина Хр. признала, че Георги й нанесъл побой с юмруци по лицето и тялото. Споделила също, че се страхува от него. На Георги бил съставен предупредителен протокол по Закона за МВР да не извършва физическо и психическо насилие над леля си, а пострадалата била отведена в болница.
 
На 3 април около 19,15 часа отново бил подаден сигнал за семеен скандал на адреса на 83-годишната жена. При позвъняване в жилището никой не отворил на пристигналите полицейски служители. Приела ги съседката, която с дадения й от пострадалата ключ отключила жилището на Климентина. Жената била цялата в синини, но отказала медицинска помощ от страх да не бъде бита отново от племенника си.
 
На 8 април, след като се почерпил с 200 милилитра водка, Георги влязъл в стаята на леля си. Решил да смени телевизионната програма, която жената гледала. Когато жената се възпротивила словесно, Георги се нахвърлил върху леля си, нанасял й юмруци по цялото тяло, крещял и псувал.
 
На сутринта съседката отключила жилището, за да види болната жена. Гледката на пребитата жена под завивките била стряскаща. Липсвала част от кожата на лявата й ръка, дясната й ръка била счупена, а лицето и врата й – посинени от побоя и опита да бъде удушена. От този момент нататък съседката отказала да ходи в дома на баба Климентина от страх от Георги.
 
Друг съсед сигнализирал за поредния инцидент с възрастната жена и тя била отведена за лечение в болницата. Там разказала на лекарите кой е причинил нараняванията й. Назначена била съдебномедицинска експертиза, която установила множество травми по цялото тяло на жената, счупени 8 ребра, раменна кост, масивни хематоми.
 
На 16 април състоянието на 83-годишната жена се влошило и от отделението по гръдна хирургия тя била преместена в реанимация и поставена на изкуствена белодробна вентилация и медикаментозно лечение. Въпреки проведеното лечение Климентина Хр. починала на следващия ден в болницата.
 
Подсъдимият Георги Г. е изтърпявал 15-годишна ефективна присъда за умишлено убийство, както и два пъти е бил осъждан за квалифицирани хулиганства, показва справка по делото за съдебното му минало.
 
Разпитан в качеството на обвиняем, той отрекъл да е извършител на престъплението, като изложил версия, която не се подкрепя нито от едно събрано по делото доказателство.
 
От началото на досъдебното производство до момента той е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. До началото на съдебния процес срещу него, който предстои да бъде насрочен във Варненския окръжен съд, е приведен във варненския затвор.    

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК