Световноизвестният тенор от Варна Иван Момиров става Дон Карлос
Световноизвестният тенор от Варна Иван Момиров става Дон Карлос / Афиш: ТМПЦ

Поредната ярка творба на Джузепе Верди – „Дон Карлос”, ще бъде представена на 18 юли от 21.00 ч., като част от четвъртото издание на Опера в Летния театър – Варна 2013. Музикалното събитие е под знака на кандидатурата на Варна за европейска културна столица през 2019 г. и 200-годишнината от рождението на великия композитор.

Драмите на Шилер заемат значително място в творчеството на Верди. В тях той намира ярки характери и силни преживявания, герои с пламенни и бурни, противоречиви и сложни чувства, еднакво силни в добрите и в злите си проявления. През 1866 г. Верди отново се обръща към творчеството на Шилер, за да създаде музикалната драма “Дон Карлос”, поръчана му от Парижката Гранд Опера. Либретистите Жозеф Мери и Камий дю Локл съкращават текста на Шилер, само загатват сложната линия на политическата борба, дори напълно изключват някои важни герои, но запазват общия дух на Шилеровата творба, която Верди обезсмъртява в своята музика.

Варненската постановка на „Дон Карлос” е дело на режисьора Кузман Попов от 2002 г., сценограф Тодор Игнатов, костюмограф Лора Маринова.

Спектакъла на 18 юли ще дирижира младият диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов, за когото тази година е особено ползотворна. Само преди месец той откри поредното издание на ММФ «Варненско лято» с голям симфоничен концерт, а на 21 юни – и Опера в Летния театър – Варна 2013 с премиерното концертно изпълнение на операта «Летящият холандец» от Рихард Вагнер.

В ролята на Дон Карлос ще чуем световноизвестния Иван Момиров – варненския тенор, който разнася славата на българските оперни гласове по света. В творческата кариера на певеца Дон Карлос е един от знаковите образи, в които той изявява своето ярко вокално и артистично майсторство, своя „глас с античен отпечатък, съчетание между Франко Корели и Карло Бергонци”, както пише за него италианската критика.

В желаната от всеки бас роля на Филип Втори ще се представи Деян Вачков, който макар и млад, вече е заслужил високата оценка «новия Борис Христов». Любимата на баща и син кралица Елизабет ще изпълни солистката на Варненската опера Димитринка Райчева, а като принцеса Еболи ще видим Олга Михайлова-Динова, солистка на ДМБЦ «Стефан Македонски». И двете  певици вече са спечелили признанието на публиката на Опера в Летния театър за ролите си в «Дон Карлос». Същото се отнася и за солиста на Софийска опера и балет Ангел Христов като Великия инквизитор. Специално заслужава да се отбележи участието на Свилен Николов, солист на Варненската опера, който впечатлява със своя убедителен Родриго, Маркиз Поза.
Останалите персонажи са поверени на солистите на Държавна опера Варна Гео Чобанов (Монах), Ирина Жекова (Глас от небето) и Филипа Руженова (Тебалдо).

Иван Момиров - тенор

Иван Момиров завършва ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Асен Селимски. Едва на 21 години дебютира на сцената на „Дойче Опер” – Берлин с ролята на Владимир от операта „Княз Игор”. Същата година оперната легенда Гена Димитрова му отправя покана за участия в честването й в галаспектаклите на операта „Набуко” на сцената на Софийската опера. Непосредствено след това концертира в Златната зала „Музикферайн” – Виена редом до оперния колос Николай Гяуров. Следват специалната награда на Хосе Карерас от конкурса „”Хулиан Гаяре” – Памплона, както и покана за участие в конкурса на Пласидо Доминго – „Опералия” 2000 г. Дебютът на сцената на оперния театър в Монте Карло в ролята на Де Грийо („Манон” – Масне), както и поредицата концерти в Италия в памет на световноизвестния испански тенор Алфредо Краус му откриват пътя към световните оперни театри – Лондонската „Ковънт Гардън”, Римската опера, „Карло Феличе” – Генуа, „Опера Бастий” - Париж, „Маринский театър” – Санкт Петербург, „Сан Карло” - Лисабон и мн.др. Гостува на оперните фестивали в Баден – Баден, „Звездите на белите нощи” – Санкт Петербург, Верди фестивала в Парма, фестивалът на Валерий Гергиев в Ротердам.

В репертоара му са включени над 20 от централните тенорови партии в оперите „Бал с маски”, „Трубадур”, „Двамата Фоскари”, „Дон Карлос”, „Травиата”, „Жана Д’Арк”, „Бохеми”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Джоконда”, „Кармен”, „Лучия ди Ламермур” „Норма”, „Вертер”, „Приятелят Фриц”, „Ромео и Жулиета”, „Евгений Онегин”  и др. Партнирал е на едни от най – ярките оперни звезди на нашето време - Катя Ричарели, Мария Гулегина, Мариела Девиа, Джун Андерсън, Франческа Патане, Лео Нучи, Ренато Брузон, Карло Коломбара и др. Пял е под палката на диригенти от ранга на Бруно Бартолети, Мишел Пласон, Нело Санти, Валерий Гергиев, Михаил Юровски, Джанлуиджи Джелмети, Марк Минковски, Гюнтер Нойхолд, Даниеле Калегари, Ренато Палумбо и др. Работил е със знаменити режисьори като Андрей Кончаловски, Ермано Олми, Вернер Херцог, Алберто Фасини, Никола Жоел, Пиерлуиджи Пици и др. В звукозаписната му дейност са включени „Йерусалим” (реализирана за италианската телевизия „RAI”), Бал с Маски и Реквием на Верди. Като следствие от успешните му гастроли по пресижните сцени на Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зенландия, италианската критика го определя като „глас с античен отпечатък, съчетание между Франко Корели и Карло Бергонци.”

Очаквайте в Опера в Летния театър на 24 юли „Трубадур”, с Бойко Цветанов - Манрико, Венцеслав Анастасов - Граф ди Луна и Габриела Георгиева - Леонора.

Билети по 6, 10, 15, 20, 30 лв; ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима на цена от 24 лв (4 билета х 6 лв); ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв. Резервации и продажба на билети - тел.: 052 665 022; 052 650 666 и E-mail tickets@operavarna.bg, www.operavarna.bg

Работно време на касите:
Държавна опера Варна
10:00 – 19:00 всеки ден
Летен театър
тел. 052 612 803
10:00 - 19:00 всеки ден