Страхът от Бога бил гаранцията за честен избор на Варненски митрополит
Страхът от Бога бил гаранцията за честен избор на Варненски митрополит / Дарик Варна, архив

Свещениците и миряните от Варна са доволни от решението на Светия Синод за касиране на изборите от 17 ноември и очакват да научат какви са мотивите. Това обясни във варненския ефир на Дарик отец Василий Шаган – един от епархийските избиратели на варненски митрополит.

Това, че кандидатите за варненски митрополит са същите като на първия вот, местните духовници тълкуват като „съблазън и предизвикателство“. Те са получили от синода благословия, но с очакването да бъдат принципни и доблестно да защитят църковната си позиция изборът да бъде честен, разкри още Шаган. По негови думи залог за това ще бъде съвестта на избирателите, а гаранцията -  страхът от Бога.

Варненският отец отправи призив към епископ Борис да направи всичко възможно да изчисти името си, за да може честно да участва в надпреварата. Ако това не стане и дядо Борис стане митрополит със сянка на съмнение, той ще го носи като тежък кръст, коментира Василий Шаган. Той потвърди слуховете за луксозния живот, който води епископът и за слабостта му към скъпи коли, като изтъкна, че това са факти, известни на цяла България.

Доказателство за това, че към избора на нов варненски митрополит трябва да се подхожда с голямо внимание, са и думите на отец Игнатий, че покойният дядо Кирил е бил убит, каза още Шаган.

„Изборът трябва да протече така, че всички тези твърдения да бъдат разсеяни. Много се надявам изборът да се промени, макар че списъкът с имената на кандидатите е същият. Разчитаме на съвестта на избирателите. Не може да не са останали смутени и няма как да не разсъждават по друг начин след всичко, което се случи“, посочи духовникът.

Той изрази надежда изборът да премине така, както е добре за Варна, и уточни, че варненските духовници не са против самата личност на дядо Борис, а срещу опорочения и режисиран вот.