Страдащите от туберкулоза пушели и пиели пред Тубдиспансера
Страдащите от туберкулоза пушели и пиели пред Тубдиспансера / снимка: Sofia photo agency, архив

„Когато видя болни да пушат пред болницата и да пият ракия, това не е лечебен процес. Няма лекар, който да потвърди, че в Тубдиспансера се извършва модерно лечение". Това коментира пред колегите си в Общинския съвет Янко Станев („Граждани и експерти и СДС"). Повод за изказването му стана поредно предложение Общината да финансира губещото лечебно заведение.

Тубдиспансерът трябва да бъде закрит, звеното да се преструктурира и да се смени ръководството му, смята Станев.

Спасяват от продажба сградата на потъналия в дългове Тубдиспансер

На противоположното мнение бе Борислав Гуцанов (БСП), който каза, че Общината е длъжна да помогне на болницата. И ако тя не го направи, тя ще приключи дейността си.

Христо Атанасов (ЗНС „Александър Стамболийски") пък предложи да бъде сформирана комисия, която да обследва финансовото положение на Тубдипансера. Той посочи, че е необходимо цялостно решение на проблема, а не на парче.

Заместник-кметът Пейчо Пейчев обясни, че администрацията няма правомощията да решава проблемите на лечебното заведение, тъй като то е търговско дружество. Има достатъчно събрани данни, че болницата не може да се издържа сама. Затова се налага намесата на Общината, добави той.