Спасяват от продажба сградата на потъналия в дългове Тубдиспансер
Спасяват от продажба сградата на потъналия в дългове Тубдиспансер / снимка: Sofia photo agency, архив

С поредна общинска субсидия за Тубдиспансера ще бъде спряна от публична продан сградата на здравното заведение. С решение на комисията „Финанси и бюджет" на белодробната болница се отпускат 178 000 лева, които заведението дължи на две фирми.

Сградата на ул."Мануш войвода" е била обявена за публична продан заради неразплатени задължения на Тубдиспансера към „Залива 47-СП" АД. Дългът е за доставка на храна и е натрупан от октомври 2013 до юни 2015 г.

Съдия изпълнител описва имуществото на Тубдиспансера

Със 170 000 лева ще бъдат покрити задълженията към фирмата, ангажирания частен съдия изпълнител и натрупани задължения към НАП. Другите 8000 лева са за покриване на задължения към фирма от Стара Загора, която също съди затъналата в дългове варненска болница.

Освен това Тубдиспансерът има и висящо дело за 80 000 лева, образувано във Варненския окръжен съд, разкри председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Към днешна дата борчовете на белодробната болница възлизат на 600 000 лева, обяви пред съветниците управителят на Тубдиспансера доц. Христо Ганчев. Той разкри, че колегите му не са получавали заплати от 8 месеца.

Има решение за преструктуриране на губещото здравно заведение, като то предвижда Тубдиспансерът да бъде закрит и стане звено към някоя от двете големи варненски болници - „Света Марина" или „Света Анна". За промяната обаче е нужно съгласието на здравния министър. Подписът на министъра под предложението обаче се чака повече от половин година, посочи доц. Ганчев.

Финансовата комисия отпусна на Тубдиспансера допълнително 19 000 лева за храна на болните и отопление през зимата.