Съдия изпълнител описва имуществото на Тубдиспансера
Съдия изпълнител описва имуществото на Тубдиспансера / sanita-plus.com

Съдия изпълнител вече описва имуществото на Тубдиспансера във Варна, след като на заседание на местния парламент беше взето решение той да бъде ликвидиран. Това съобщи общинският съветник от ДСБ д-р Ивайло Митковски. Според него закриването на болницата не е редно, тъй като пациентите няма къде да получат нужните грижи.

"Тубдиспансерът има огромни задължения, сметките му са запорирани. Ясно е, че той не може да продължава да функционира така, но е важно хората да бъдат лекувани, не толкова печалбата", коментира медикът, по информация на когото в здравното заведение в момента има 30 пациенти.

"В Пловдив такава болница също беше закрита, но след ликвидирането й имаше готово отделение, което пое пациентите. Във Варна те няма къде да се лекуват", добави д-р Митковски.

Според него е било редно преди да се пристъпи към ликвидиране първо да се реши къде ще се лекуват тези хора и да се намери финансиране. Идеята обаче не беше приета в Общинския съвет.

По мнение на д-р Митковски "плод на нездрави политически интереси" е и решението на местните депутати, с което не бе освободен от отговорност управителят на АГ-болницата д-р Радослав Минков. Доводът, че заплатите там са ниски е несериозен на фона на това, че здравното заведение няма неразплатени разходи, постига печалба и дори инвестира в апаратура, смята съветникът от ДСБ.

"Вярно е, че заплащането в болницата не е високо. Но то е такова и в останалите общински здравни заведения, управителите на които бяха освободени от отговорност. Това решение на Общинския съвет показва какво е отношението на мнозинството в него към АГ-болницата и ръководството й", посочи д-р Митковски.