Стоян Пасев говори за АЧС в село Брестак
Стоян Пасев говори за АЧС в село Брестак / Дарик
Започва унищожаването на близо 40 000 прасета в село Брестак

Заразата удари най-големият свинекомплекс във Варненско.

Скоро ще започне унищожаването и загробването на близо 40 000 прасета от фермата в село Брестак.

Заради огнището на болестта по свинете в община Вълчи дол е обявено частично бедствено положение, съобщи репортер на Дарик.

Пробите са взети като пасивен надзор след обявяването на огнище на заразата в свинекомплекса в шуменското село Никола Козлево. Следейки движението на животните от и към комплекса е станало ясно, че в него са доставяни свине от фермата във варненското село Брестак.

"Има технологична свързаност между двата свинекомплекса - Брестак и Никола Козлево. Къде е първичното огнище, къде е вторичното. Къде първо се е появила заразата - това предстои да бъде изяснено. Второто нещо, което не може да кажем със сигурност, е как точно е проникнала заразата", съобщи  Георги Чобанов, МЗХГ.

"Започваме процедура по евтаназия. Надявам се до края на другата седмица да приключим със загробването. Има отредена площадка - 17 дка е парцела - в непосредствена близост е до свинекомплекса. Няма да има голямо разкарване на заразено месо", съобщи Стоян Пасев, областен управител на Варна.

Представители на Областната дирекция по храните ще влязат на проверки дали се отглеждат прасета в стопанства тип „Заден двор“ в съседните на комплекса селата Брестак и Киселово. Частичното бедственото положение в Община Вълчи дол ще остане до пълното умъртвяване и загробване на животните.