Спряха варненския Big brother
Спряха варненския Big brother / netinfo
Общинските съветници от комисията по “Собственост и стопанство” отвърлиха предложението на кмета за изпълнение на проект за въвеждане на мрежа за видеонаблюдение. Системата трябваше да обхване цялата община до края на годината.

Местните парламентаристи се обявиха против участие на общината в учредяването на търговско дружество с компанията“Ефкон”, одобрена да изпълни проекта. Според общинарите въвеждането на системата няма да бъде ефективно, а и има вероятност общината да изгуби дяловото си участие.

Една такава видеосистема не може да бъде ефективна при сегашната натовареност на пътните артерии, заяви съветникът Бранимир Балачев.

Проектът на “Ефкон-България” беше одобрен от МВР и Националната комисия по видеонаблюдение на транспорта, която се финансира изцяло от Европейския съюз. За изпълнение на програмата в рамките на две години ведомството осигурява 2,3 млн. лева, като предлага община Варна да се включи с дял от 1 млн.лева.

Изграждането на системата за видеонаблюдение може да се превърне в сериозен източник на средства за община Варна, заяви пред комисията изпълнителният директор на “Ефкон-България” Евгени Жечев. След изграждането на системата, до декември месец тази година, компанията смята да прехвърли дяловото си участие на Община Варна.