Спират продажбите на общински жилища
Спират продажбите на общински жилища / netinfo
До приемане на промените в Наредбата за настаняване и продажба на общински жилища да бъде спряна тяхната продажба. Това реши комисията по “Собственост и стопанство” към местния парламент. Повод за приемането на това решение стана предложението за обявяване за продажба на 12 общински апартамента, отдадени под наем на варненци с жилищни нужди. Седем от апартаментите са във “Владиславово”, три в “Младост” и два във “Възраждане”.

Мораториумът върху продажбите бе приет по предложение на съветника от “ГЛАС” Пламен Андреев, като комисията задължи общинската администрация да изготви и представи промените в наредбата в едномесечен срок.

“Общината купува апартаменти на пазарни цени по 1000 евро, а ги продава за 200 евро квадратния метър. Това е скандално”, заяви Радослав Коев от “Отечество”. Според съпартиеца му Красимир Маринов “е сбъркан моделът”, като районните кметства не оказват достатъчен контрол върху настаняването на наематели в общинските апартаменти..

На днешното си заседание съветниците поискаха от общинската администрация да представи справки за наемните отношения на всички общински дружества. Това стана след предложение на Веселин Марешки от “Ред, законност, справедливост” за преразглеждане на договорите за наем на аптеките в сградите на ДКЦ-тата. Според аптекарския бос, въпросните помещенията се дават на безценица, а щандовете им са “безумно празни”.

Комисията одобри предложението за прехвърляне на собствеността на имот от 200 кв.м. на територията на ВВМУ на Общината. Парцелът бе предоставен от държавата за изграждане на помпена станция с тласкател, която да реши проблемите със замърсяване на морето край Варна.

Срещу 61 500 лева на “Е.ОН България мрежи” пък бе разрешено да построят трафопост на общински терен в 24-и микрорайон на морската столица.