След 100 дни на власт Иван Портних печели доверието на повечето варненци
След 100 дни на власт Иван Портних печели доверието на повечето варненци / Дарик Варна, архив

След 100 дни на власт кметът на Варна Иван Портних получи абсолютно одобрение от 41,49 % от читателите на Дарикнюз. Това показват резултатите от анкетата на Дарик Варна, проведена през последната седмица. В анкетата своя вот са дали 3786 души, от тях 1571 смятат, че кметът се справя отлично.

На другия полюс са 6,92 % от читателите на Дарик, или 262-ма от тях поставят на Портних слаба оценка.

Одобрение, но с пожелание да се свърши още работа, изразяват 1387 души или 36,63 на сто от гласувалите.

Интересен е вотът на 5,31 % от хората, които по принцип не харесват новия кмет на Варна, но признават, че за някои неща заслужава адмирации. Такива са 201 от читателите на сайта.

Като задоволителна определят работата на Портних 42-ма, или 1,11 % от участвалите в анкетата. Други 310 души (8,19 %) казват просто, че се справя добре.

Само 13 варненци, или 0,34 % от гласувалите, нямат мнение по въпроса.

Анкетата на Дарик Варна, проведена през последните 5 дни, не претендира за представителност в социологическия смисъл на това понятие. Целта ни беше да добием принципна представа какво е общественото настроение във Варна след бурното начало на годината и последвалите събития. Като цяло нашите изводи са, че 100-те дни управление на новия кмет на Варна очертават по-скоро положителна тенденция за бъдещето на града. Приемаме вота на читателите като надежда за добро развитие и като гласувано доверие. Не бива обаче да се пренебрегват онези гласове, които са изцяло недоволни, или пък не виждат перспектива и в това управление. В същото време хората, които одобряват новата власт, но очакват още от нея, са достатъчно голям процент, който много лесно може да се превърне в крайно отрицателен, ако кметът не оправдае надеждите им. Но може да се превърне и в абсолютно одобрение, ако екипът на Иван Портних отговори на очакванията на тези 36,63 % от гласувалите.

За да не внушаваме определени нагласи с нашия анализ на резултатите, потърсихме за мнение колеги от други медии, които следят събитията в града. Ето какво мислят те.

Веселин Златков, Петел.бг и вестник „Народно дело”:

Резултатите от анкетата на Дарик показват, че много варненци изпитват симпатия към Иван Портних и са готови да му дадат кредит на доверие и след класическия 100-дневен период на толерантност към всеки нов управляващ. Те може да се тълкуват и като свидетелство за това, че местната организация на ГЕРБ продължава да е стабилна и дисциплинирана, особено в присъствието си в интернет и социалните мрежи, което беше демонстрирано и в предизборната кампания. За първите 100 дни на едно управление е важно преди всичко да се изгради екип, който да работи. В случая с новия варненски кмет  това се свежда до заявката, че ще има 9 заместници, повечето от които вече са назначени. Това лично за мен не е отлична работа, а пълен абсурд. Оценката на гражданите все пак е най-важна, така че г-н Портних може да се чувства доволен от първите си месеци начело на общината.

Росица Пенкова, ВарнаУтре.бг:

100-те дни на едно управление са един символичен срок, за който оценките - положителни или отрицателни, са все още плод на политически пристрастия. Особено  когато става дума за 100 дни в средата на кметски мандат, когато новият градончалник започва работа при "заварено положение": приет (и доста опоскан) бюджет, стар общински съвет, "разчертан" от предшественика му, смяна на правителството и съотетното зацикляне на държавната администрация. 100-те дни обаче  са време, в което може да бъде показана посоката и потенциала тя да бъде следвана. Иван Портних даде сигнал за "новото": разчисти администрацията от екипа на Кирил Йорданов и демонстрира първите резултати от тази промяна. Назначи, според някои, прекалено много заместници, но така финтира опитите на различни кръгове и вечни сиви кардинали да запазят безконтролното влияние на определени шефове на дирекции. Сега остава да  делегира достатъчно дейности на заместниците си, за да остави за себе си най-важния - ежеминутното лобиране за Варна - в София, в Брюксел и в самата Варна.
Важно е да запомним 3 неща от 100-те дни на Иван Портних: договор за нови автобуси и тролеи, започнал ремонт за главната улица, решение на проблема с детските градини в радикална степен. И да не забравяме да искаме от него да стигне докрай с още 3 други: забраната за коли в Морската градина, битката с боклука, приоритетните ремонти на варненнските улици в бюджет 2014 г.

Диян Божидаров, вестник „Сега”:

Ако бях учител, щях да оценя първите 100 дни на Иван Портних с "3 и 1/2". Направиха се важни стъпки към реализация на проекти, стартирани от предишната администрация. Големи грешки бяха допуснати при кадровия подбор на екипа му. Кметът заяви, че "никой не шепне в ухото му", но до този момент независимостта му е пожелателна, тепърва ще я доказва. Кучета, мръсотия - малко е постигнато на този етап. Все пак да си кмет на голям град не е лесно, а и 100-те дни са условен срок. По-точно оценка ще можем да дадем след още два-три месеца.