След 10-часова операция спасиха мъж с разкъсана аорта
След 10-часова операция спасиха мъж с разкъсана аорта / netinfo

30 % от пациентите в клиниката по кардиохирургия на болница “Св. Марина” във Варна са приети при спешни инциденти, където реакцията изисква адекватни действия до минути, а по-малко са неотложните случаи, в които може да се действа до 24 часа след поставянето на диагнозата. От началото на годината са оперирани 140 пациенти на възраст между 40 и 85 години, като мъжете са 65 % от всички оперирани с исхемична болест на сърцето, а при клапните пороци процентите се изравняват, съобщиха от лечебното заведение.

В кардиологичното отделение, след операция извършена четвъртък срещу петък през нощта и продължила 10,30 часа, лекарите са върнали към живота мъж с разкъсана аорта. Само два дни след интервенцията, 54-годишният инженер Борислав Михайлов от Русе вече е контактен. Борислав си спомня единствено, че както работел в завода в град Сливо поле си вдигнал ръцете, усетил силен удар в гърдите, свлякъл се на земята и изпаднал в безсъзнание. Събудил се едва на другия ден в петък вече жив и здрав, опериран във варненската болница.

Д-р Пламен Панайотов - началник на клиниката по кардиохирургия, обясни, че пациентът е спасен благодарение на бързата и точна диагноза. Клиниката, която е сред водещите в страната, обслужва район с повече от 2 милиона население и само за четири години от съществуването си е спасила стотици мъже и жени, които не биха доживяли транспортиране до София или Пловдив.