Шкорпиловци започва сезона с нови табели и по-чисти алеи
Шкорпиловци започва сезона с нови табели и по-чисти алеи / Дарик Варна, архив

Шкорпиловци - курортът с най-дългата плажна ивица у нас / 12 км/, се стяга за предстоящия туристически сезон. Това стана ясно на проведената среща на кмета Красимира Анастасова и заместника й по хуманитарните дейности Ивайло Маринов с представители на туристическия бранш, полиция, пожарна и всички институции, отговорни за реда и сигурността на туристите през лятото.

На 4 юни общинската администрация ще проведе с доброволци акция за почистване на двата плажа -„Шкорпиловци-север" и „Шкорпиловци-юг" като част от кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно". Двата плажа останаха без стопани, но отиват на втори търг с 30% по-ниска цена, според уверенията на министъра на туризма Николина Ангелкова, припомни зам.-кметът Ивайло Маринов.

„Шкорпиловци -централен" е даден на концесия за срок от 20 години на варненската фирма „Ескана „АД.

Общината пое ангажимент пред бранша да постави информационни табели, кошчета за отпадъци, да се подобри осветлението в курорта и чистотата на алеите. Полиция и противопожарна служба готвят план за съвместни проверки за къмпингуването на определените за целта места.

Сезонът в Шкорпиловци е един от най-кратките - започва в началото на юли и свършва в края на август. Туристите са предимно българи, както и русначета, които идват на лагер в големите почивни бази в курорта.

Местата за настаняване са 55 с капацитет близо 2500 легла. Категоризираните заведения за хранене и развлечения са 43. През миналата година реализираните нощувки са 74 665. Българите са били 11 524, а чужденците - 4225. Приходите от туристическия данък в местната хазна за 2015 г. са 40 357 лева, при 30 254 лв. за предходната.

От началото на май работи новият Информационно-туристически център в Старо Оряхово, който обслужва цялата община Долни чифлик. Той ще представя офертите на хотелиери, ще дава информация за свободните места в Шкорпиловци, туристическите атракции и културни събития през новия сезон. На сайта на община Долни чифлик ще има и страница на Информационно-туристическия център.