Шефът на АГ-болницата във Варна опроверга всички обвинения срещу него
Шефът на АГ-болницата във Варна опроверга всички обвинения срещу него / Дарик Варна, архив

Шефът на АГ-болницата във Варна д-р Петър Атанасов опроверга всички обвинения, направени срещу след проверката от общината. Той изнесе пълна информация по всяка една точка в доклада. Реакцията на д-р Атанасов идва няколко дни по-късно, тъй като самият той не бе получил резултатите от проверката, направена от местната администрация още през лятото.

От 32 години работя в болницата, като последните осем години съм управител на лечебното заведение. Сложиха кръст на цялата ми работа, коментира лекарят. Той бе упрекнат в лош мениджмънт, липса на гориво на стойност 16 000 лв., конфликт на интереси с ин-витро центъра и др.

В счетоводството на болницата няма информация за липсващо гориво. По време на кризата с природен газ в началото на миналата година, от община Варна безвъзмездно получихме 10 тона дизелово гориво. То беше надлежно съхранено в избено помещение в болницата, а по-късно след настояване от общинската администрация изразходвано за отопление на водата. За целта още тогава са представени нужните документи, обясни д-р Атанасов.

По повод обвиненията за лош мениджмънт той представи реализираните собствени приходи от медицински услуги, наеми и дарения, които от 2002 до 2009 г., включително възлизат на над 3 млн. лв. 69 000 лева от тях са дарения от холандската фондация SMHO, които са по лична инициатива на д-р Атанасов. Парите не са дадени в кеш, а са апаратура, която увеличава дълготраните материални активи на болницата, коментира той.

По думите на д-р Атанасов, конфликт на интереси с Центъра за асистирана репродукция на д-р Иван Козовски би имало, ако частното дружество изпълнява същата дейност – раждания и операции, което не е така. Болницата има голяма полза от ин-витро центъра, тъй като всички пациенти преминали там, правят изследванията си в болничната лаборатория, от което се получават средства от касата, каза още д-р Атанасов. Община Варна явно не знае, че Центърът за асистирана репродукция е разкрит на територията на болницата през 1995 година със заповед на тогавашния кмет Христо Кирчев, поясни той.

Шефът на варненската болница зави още, че няма нарушения и по сключените договори за отдаване на помещения под наем. Те са под допустимите 5% от стойността на дълготрайните материални активи на дружеството.

Чл. 14 буква „а“ от Устава ми дава право да работя като лекар специалист в болницата, каза д-р Атанасов по повод обвиненията, че освен като управител е работил и като лекар. Той изнесе данни, според които за период от 2 години е работил 141 часа като специалист.

Не може при лош мениджмънт, да има увеличаване на капитала на дружеството и печалба, коментира още шефът на АГ болницата. Той посочи, че Националната агенция по приходите е правила няколко проверки през тази година и не е констатирала никакви нарушения.

Д-р Петър Атанасов не е и кандидатствал за шеф на болницата на последните два конкурса, обявени от общината. Той самият няма категорично обяснение, защо са атаките срещу него. Скоро на неговото място ще застане д-р Радослав Минков, който бе избран с решение на ОбС и се чака заповедта му за назначаване от кмета Кирил Йорданов.

Днес +