/ София Филм Фест
Сред тях са големият победител от Оскарите „Зелената книга“, носителят на Златна палма - "Джебчии" на Хирокадзу Корееда и новите филми на Ларс Фон Триер и Фатих Акин
София Филм Фест във Варна ще се проведе за 10-ти, юбилеен път от 15 до 22 март в залите на ФКЦ. Както винаги досега, в програмата ще можем да видим селекция от най-интересните заглавия през годината.

Откриха „София филм фест“ (ВИДЕО)

Филмовият фестивал ще покаже 18 от най-добрите заглавия от изминалите месеци. В програмата са големият победител от Оскарите „Зелената книга“ и носителят на Златна палма - "Джебчии" на Хирокадзу Корееда.

Кинофестът ще бъде открит в 19.00 часа тази вечер с прожекция  на игралния филм „Лято“ на Кирил Серебренников. Мястото на действието е Ленинград в началото на 80-те години, когато рок и поп сцената се развива с брутални темпове и ражда меломани, фанатично слушащи най-новите вносни албуми и касетки от Запада. Откриващата прожекция по традиция ще бъде последвана от парти с музика на живо.

Запалените киномани няма да подминат две дългоочаквани завръщания – а именно на режисьорите Ларс Фон Триер и Фатих Акин. Коренно различен е както житейският, така и професионалният им път - единият недолюбван на червения килим, а другия фестивален любимец. И все пак, тази година ги обединява не само любовта на вярната им публика, но и темата на последните им творби - серийните убийства. 

Къщата, която Джак построи“ на Ларс фон Триере с продължителност 155 минути, а действието се развива в САЩ през 70-те години. Следваме изключително интелигентния Джак за период от 12 години и виждаме убийствата, които представят развитието на Джак като сериен убиец.

Димитър Маринов представя „Зелената книга“ на София Филм Фест

Преживяваме историята през неговата гледна точка, а тя е, че всяко убийство представлява произведение на изкуството. Докато полицейското разследване неизбежно приближава до целта си, Джак започва да поема все по-големи рискове в опитите си да създаде абсолютното изкуство.

Къщата, която Джак построи е мрачна история, представена по философски и на моменти забавен начин. Ларс фон Триер описва творението си като експеримент, възхваляващ идеята, че „животът е зъл и бездушен“, което се доказвало и от възхода на „Homo trumpus“.

В главната роля на Джак е Мат Дилън, брилянтен в превъплъщението си. Партнират му Ума Търман, Бруно Ганц, Софи Грабьол, Райли Кийоу.Филмът ще може да видите във Варна на 18 март (понеделник) от 20.00 ч. Зала 1 на ФКЦ.

Другата фестивална изненада, окъпана в жестокост, дойде по време на Берлинале и то от Фатих Акин. Провокативният му нов филм „Златната ръкавица“ е създаден по роман бестселър. Лентата проследява истинската история на Фриц Хонка – физически и психически увреден сериен убиец, който убива жени в квартал в Хамбург между 1970 и 1975г. Хонка избира жертвите си в бар на име Zum Goldenen Handschuh („Златната ръкавица“), където често е посетител.

Пред списание Variety Акин споделя, че въпросният сериен убиец е живял само на няколко преки от улицата, на която самият режисьор е израснал. Най-големия си успех постига с филма С глава в стената, за който печели „Златна мечка” в Берлин през 2004 г.

За следващия си игрален филм На прага на рая Акин получава наградата за сценарий в Кан през 2007 г., четири Германски филмови награди, Европейска филмова награда за сценарий и др. „Златната ръкавица“ по време на София Филм Фест във Варна на 19 март (вторник), от 20:00 ч. във ФКЦ. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК