Румен Петков: Кой предложи Пламен Стоянов за шеф на ВиК-Варна?
Румен Петков: Кой предложи Пламен Стоянов за шеф на ВиК-Варна? / Sofia photo agency, архив

Министър-председателят, Главна прокуратура и Районна прокуратура във Варна бездействат и не взимат никакви мерки във връзка със сигналите до тях, че новоизбраният шеф на ВиК-Варна Пламен Стоянов е попълнил на два пъти документи с невярно съдържание. Това заяви във Варна бившият депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков.

На два пъти Стоянов е подал документи с невярно съдържание - веднъж на 23 юни миналата година, и втори път на 21 декември същата година, изтъкна ексдепутатът.

„Въпросът „Кой?" тук тежи с много голяма сила. Кой предложи Пламен Стоянов?", попита Петков. Според него не е нормално прокуратурата и правителството да не вземат никакво отношение и в случая става дума за много тежка зависимост. Варненци и местната общественост нямали интерес от тази смяна, при която ставало дума са строго лични интереси против закона.

Бившият вътрешен министър изтъкна като аргумент и факта, че сегашният управител е поел дружеството с 8 милиона лева дългове, а към момента ВиК-Варна е с 1,5 милиона лева печалба.

Като друг пример на задкулисие във властта Румен Петков посочи смяната на изпълнителния директор на варненската болница „Света Анна". Назначението на д-р Десислав Тасков категорично се отхвърля от работещите там, изтъкна Петков, и отново зададе въпрос: „Кой го предложи, при положение че колективът предлага хабилитиран медицински работник?".

„Ето този тип задкулисие и този тип неяснота водят и до отвращение и от политиката, и от политиците. Но за съжаление липсата на институционално мислене и действия задълбочава впечатлението за задкулисието и за решения, които се вземат продиктувани от лични интереси, а не от гледна точка интереса на общественото", коментира бившият вътрешен министър.

Румен Петков обвини варненския депутат от БСП Красимир Янков и колегата му Димитър Дъбов - и двамата от националното ръководство на социалистите, че са се срещали с Делян Пеевски. Срещите не са били свързани с работата им в парламента, твърди Петков.

„Очакват Пеевски да им разреши кадрови въпроси или лични въпроси ли?", попита бившият депутат.

Във Варна Румен Петков участва в откриването на офис на АБВ и срещите със симпатизанти на движението в региона.