Родители на ученици от ОУ Захари Стоянов заплашват с протест
Родители на ученици от ОУ Захари Стоянов заплашват с протест / Dariknews.bg

Родители и представители на Училищното настоятелство на ОУ „Захари Стоянов“ изразиха готовност за протест и искане на оставката на кмета Иван Портних и общинските съветници, стана ясно на днешното заседание на комисията по образование към местния парламент.   Причината е решението да бъде премахната преградната стена в малкия физкултурен салон на сградата на училището.

В началото на миналата учебна година, със заповед на РИО Варна, беше взето компромисно решение между бившия директор на основното училище Тодорка Колева и директора на Математическата гимназия Павлин Петков, да се изгради преградна стена в малкия салон. Целта беше да се обособят две класни стаи, където да се обучават децата от първи клас в ОУ „Захари Стоянов“. Споразумението беше прекратено от 17 май и началникът на РИО Варна Венцеслава Генова е издала заповед до новоназначения директор на ОУ „Захари Стоянов“ Петранка Захос и директора на МГ, преградната стена да бъде премахната в срок до 15 август и да бъде възстановен статутът на физкултурния салон.

Срещу това обаче застават родители на деца от квартала, както и представителите на Училищното настоятелство. Те категорично заявяват, че ако това се случи, ще излязат на протест и ще искат оставката на Иван Портних и общинските съветници.

„Предложението на новия директор г-жа Захос да бъде премахната целодневната форма на обучение, няма да реши проблема с местата в училището, а само ще го задълбочи. Дори и да се премахне целодневната форма на обучение, тези 5 паралелки първи клас няма къде да учат, тъй като класните стаи не стигат. Ако се махне преградата и бъде възстановен физкултурният салон, децата на квартал „Чайка“ няма да има къде да се обучават и ние ще се принудим да излезем на улцата и да протестираме“, обясни Полина Ставрева от Сдружение „Родители за Варна“.

Несъгласие с нейното мнение изрази  Йорданка Юнакова от БСП, която се позова на новата Наредба № 10, според която се въвеждат изисквания за модулното обучение по физическо възпитание и спорт. Според Юнакова, след като през новата учебна година в сградата ще учат 82 паралелки, има необходимост от още един физкултурен салон. На въпрос на родители къде ще се обучават първолаците от квартал „Чайка“, ако бъде съборена преградната стена, тя отговори: „има и други училища, по закон няма изискване за райониране и разпределение на децата според местоживеене“.

По предложение на Медиха Хамза от ДПС, съветниците взеха решение да изискат становище от дирекцията по образование, Регионалния инспекторат и представителите на училищното настоятелство на ОУ „Захари Стоянов“, относно виждането им за провеждането на учебния процес от 15 септември, както и разпределението на помещенията в сградата. Съветниците отнесоха въпроса с бъдещето на физкултурния салон и събарянето на преградната стена и до комисията по собственост и стопанство, която трябва да излезе с решение на следващото си заседание.