Регистрираха случай на малария във Варна
Регистрираха случай на малария във Варна / снимка: sxc.hu

През изминалата седмица във Варна е бил регистриран случай на малария, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Заболяването, характерно основно за тропичните и субтропичните райони, е установено при изследване на българин, работил в африканска страна. По информация на „Черно море", той е настанен в Инфекциозна болница и е под наблюдение. Уведомено е и Министерството на здравеопазването. Пациентът е в добро състояние и предстои да бъде диспансеризиран. Взети са всички епидемиологични мерки срещу разпространение на заразата.

За периода от 8 до 14 май във Варненско са регистрирани 50 лица ухапани от кърлеж. Няма установени кърлежово-преносими инфекции.

През отчетния период нивото на заболяемост от чревни инфекции е завишена в сравнение с предходната седмица. Регистрирани са 51 срещу 35 случая, като през настоящата седмица чревните инфекции са представени от 2 салмонелози, 46 ентероколита, 1 колиентерит, 1 ротавирусен ентерит, 1 вирусен хепатит .

Намален е броят на болните от въздушно-капкови инфекции /без грип и ОРЗ/ - 77 срещу 107 за предходната седмица, основно за сметка на броя на заболелите от варицела и скарлатина в организирани детски колективи.

Регистрирани са 2 случая на рубеола - децата са с пълен имунизационен статус.

През седмицаta са заболели 82 лица от ОРЗ . С диагноза грип в Инфекциозна клиника на МБАЛ „Св. Марина" са постъпили за лечение 3 лица. Няма регистрирани усложнения след грип и ОРЗ /бронхити и пневмонии/.