Разплакана Варна посрещна просълзения дядо Йоан
Разплакана Варна посрещна просълзения дядо Йоан / Дарик Варна

С викове „Достоен” и аплодисменти духовници и миряни посрещнаха в Катедралния храм „Свето Успение Богородично” новия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който получи символите на църковната власт и встъпи в епархията. В очите на много от свещениците и варненците, дошли да приветстват владиката, имаше сълзи.

Преди ритуала оркестърът на Военноморските сили изпълни химна и „Многая лета”. Под напева на „Достойно есть” митрополит Йоан поздрави духовниците и миряните пред църквата.

Моят живот и моите дела вече са свързани с просперитета на Божия народ във Варненска епархия, каза митрополит Йоан

Оттук насетне моят живот, дела и решения са свързани с Божия народ във Варненска и Великопреславска епархия, с неговите доброчестина, нравствено извисяване, просперитет и всичко градивно, което може да даде Светата църква - благодат, искреност и братско общение, каза новият митрополит на епархията.

Със сълзи в очите владиката каза, че е трогнат дълбоко от едно изречение на варненските миряни и духовници, казано при каноническия му избор в Светия Синод. По думите му посланието на варненци е било, че Негово високопреосвещенство е изпросен с много молитви. „Аз нямам право да забравям това и с цялата си съзнателност ще се постарая оттук насетне през дните, в които ще бъда тук, през моя живот, да подложа душата си за моите ближни”, каза владиката.

Той допълни, че е щастлив човек, че поема паството си в тези дни на усещане на радостта от Рождеството на Богомладенеца Христос. Владиката припомни, че Божият син е дошъл не да му служат, а да служи. И допълни, че с тези слова и с очакване за мир на земята и любов между човеците ще преоткрие отново радостта, любовта и мира за божия народ в пределите на епархията.

Преди официалната церемония в Катедралата той се поклони на гроба на дядо Кирил на Старите варненски гробища, където, просълзен, обеща да продължи делото му и да работи за благото на миряните от епархията.

По-рано днес новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан бе посрещнат официално и на границата на епархията в село Моравица, община Антоново. Пред насъбралото се множество митрополит Йоан заяви, че ще продължи делото на митрополит Кирил и благослови миряните.

Архиерейският наместник в Търговище - свещеноиконом Славчо Проданов, потвърди, че митрополит Йоан ще спази традицията, положена от дядо Кирил, а именно - всяка година на третия ден от Рождество Христово Варненският и Великопреславски митрополит да води службата в Търговище. Така на 27 декември - Стефановден, дядо Йоан ще събере местните миряни в храм „Св. Иван Рилски”.

Знеполският епископ Йоан бе избран за Варненски и Великопреславски митрополит в неделя с 9 от 12 гласа на митрополитите. Другият кандидат за наследник на покойния дядо Кирил - Мелнишкият епископ Серафим, получи само 3 от гласовете - на Великотърновския митрополит Григорий, на Пловдивския Николай и на Западно- и Средноевропейския - Антоний.

Епархийският престол във Варна овдовя, след като на 9 юли митрополит Кирил бе намерен мъртъв в близост до морската ни столица.