Янко Станев: И арестуването ми, и атаката срещу фондация Владиславово са политически акции
Янко Станев: И арестуването ми, и атаката срещу фондация Владиславово са политически акции / Дарик Варна, архив

Варненският общински съветник Янко Станев, който беше арестуван за 24 часа в деня за размисъл преди балотажа на частичните местни избори във Варна, е бил предупреден от полицията, че отново ще бъде задържан, ако отиде в ромска махала преди приключването на вота. Срещу политика няма повдигнати обвинения, заяви той в предаването „Зала Пленарна” на Дарик радио Варна.

„Бяхме задържани 10 души. Арестът стана в сградата на СДС и беше по Закона за МВР, все едно нямаме лични карти. Истинската цел беше да бъдем отстранени, трябваше да бъдем задържани два дни по-рано, но нямаше как да ни оставят 72 часа в ареста. Кампанията на кандидата Христо Бозов беше „анти Янко Станев”, за да се създаде напрежение, че подкрепяме кандидата на ГЕРБ. Десните сили, които бяхме зад кандидатурата на Иван Портних, трябваше да бъдем разстроени с арестите, но се получи обратният ефект. ДПС направиха каквото можаха и пазаруваха гласове в ромските махали, но не им стигна. На тези избори имаше 3000-3500 гласа, които са купени”, коментира Янко Станев. Той разкри още, че в щаба на Христо Бозов са пили шампанско в 14 ч. в деня на балотажа, тъй като били сигурни в победата.

Като „политическа” Станев определи и полицейската акция „Медузи 2”, с която беше атакувана основаната от него фондация „Владиславово”. „Някой се страхуваше, че като работиш с етнически малцинства, печелиш политическо влияние. Притесниха се, че работим много сериозно, и ни атакуваха, че източваме средства. Фондацията се захранваше чрез печелене на проекти. Над 100 деца, с които се занимавахме, бяха разпитвани в полицията”, разказа Станев.

Според д-р Янко Станев двамата общински съветници Марио Шиваров и Марина Карапетян, които напуснаха групата на ГЕРБ, няма да доведат до сътресения в мнозинството в местния парламент. По негови изчисления 30 от съветниците били с десни убеждения, а с леви – останалите 18.

За Благомира Александрова, която по негово предложение оглави комисията по младежки дейности и спорт към Общинския съвет, Станев заяви, че тя е отличничка и трябва да й бъде даден шанс. Членовете на групата СДС-ДА Ради Радев и Тодор Мутафов щели да й помагат при справянето с работата й като председател.

По повод предложението на ДСБ да бъде проведен референдум за преминаването на „Южен поток” през Варна Станев реторично попита „това ли е най-важният въпрос за града”. Той предложи на „тъмносините” да организират допитване за курортните зони и излишното строителство на „Златни пясъци”.

„Не знам дали Реформаторският блок може да извърви пътя на старото ОДС. Ако ДСБ и „Движение България на гражданите” се оформят като лидерски партии, нищо няма да стане. Обединението има шанс само при равнопоставеност”, коментира Станев. Според него заедно с изборите за европейски депутати ще има и предсрочни за български парламент.

В ефира на Дарик Варна зам.-председателят на ОбС Варна се обяви за задължителен вот, както и за прерайониране на избирателните райони.