Първанов: Има ли спешен телефон за недобросъвестен премиер или министър?
Първанов: Има ли спешен телефон за недобросъвестен премиер или министър? / Impact Press Group

Има ли спешен телефон като 112 за недобросъвестен премиер или министър? Този риторичен въпрос зададе Георги Първанов по време на дискусия във Варна, озаглавена „15 години по-късно. Къде са лидерите”.

Сравнението с телефона Първанов направи по повод изказване на млада социалистка, която  разказа, че като активен гражданин се обаждала на 112, за да сигнализира за недобросъвестни шофьори. Той продължи размислите си за спешния телефон, на който да се сигнализира за недобросъвестни управленци, с думите: „Ако има такъв телефон, той непрекъснато ще дава заето”.

Дебатът за лидерството, който се проведе във Варна, бе организиран от Фондация „Институт Николай Добрев”. Пред участниците в дискусията бившият държавен глава заяви, че има дефицит на лидерство. „Не може да не признаем, че днес има дефицит на лидерство и то не само в национален мащаб. Няма ги големите европейски лидери”.

„Трудно се правят лидери извън барикадите” - така Първанов перифразира думите на един от президентите на ФРГ Йоханес Рау (1931-2006) (бел. ред. Йоханес Рау - „Трудно се прави политика извън барикадите”).