Пълен обрат: Отмениха новия ПУП на „Чайка”
Пълен обрат: Отмениха новия ПУП на „Чайка” / снимка: Дарик Варна

С 39 гласа „за”, един „против” и един „въздържал се” общинските съветници отмениха приемането на новия Подробен устройствен план - План за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) на кв. „Чайка”. След като повече от месец жителите на квартала протестираха срещу приетия в края на март нов ПУП на квартала, общинските съветници се обединиха около мнението, че гражданите ясно са изразили несъгласието си с плана.

Решението на съветниците беше посрещнато с аплодисменти от присъстващите в зала „Пленарна” жители на кв. „Чайка”. Против отмяната на Подробния устройствен план гласува единствено Ради Радев от „СДС-ДА”, а „въздържал се” беше Христо Атанасов. Пламен Начков от БСП призова жителите на квартала да не отменят исковете си срещу Подробния устройствен план, тъй като по този начин в бъдеще ще може по-лесно да се дискутира въпроса с проектантите, които са изготвили ПУП-а.

„Ние не се срамуваме да признаем, че сме сгрешили и можем да поправим грешката. Искам да се обърна към гражданите от „Чайка” - това е протест, който предполагам в крайна сметка ще доведе до положителен резултат. Съветвам ви да не оттегляте исковете си за отмяна на ПУП-а, защото така ще ни помогнете да говорим с колектива, който го е изготвил, за да не се нарушава зелената система. Съветниците ще коригират своето поведение и ще запазим „Чайка” от презастрояване”, каза Начков.

Марица Гърдева от ГЕРБ призова колегите си да не ползват протеста на гражданите за свои цели и да си спомнят, че преди няколко месеца всички гласуваха „за” приемането на Подробния устройствен план. Станислав Темелков от „Атака” благодари на жителите на квартала, че са отстоявали позицията си докрай и са показали, че с подобни действия може да се отмени важно за квартала и града решение.

„Сега е моментът да запазим зелените площи. Имаме една крачка, която трябва да покаже и на другите градове, че гражданското общество върши работа”, каза Темелков. Мнението му беше подкрепено и от Костадин Костадинов, който призова съветниците да признаят, че са допуснали грешка