Пуснаха интернет измамника под домашен арест
Пуснаха интернет измамника под домашен арест / netinfo

Пуснаха под домашен арест 25-годишния Ивайло Янев от Варна, който публикува снимка на бебе в интернет с лъжлива информация, че е болно от левкемия.  Пловдивският районен съд не уважи искането на прокуратурата да наложи на Янев най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража".

В края на миналия месец във Второ РУ в Пловдив бе получен сигнал  от 21-годишна майка, че неизвестно лице е качило снимката на едногодишния й син в интернет сайт с невярната информация, че бебето й е болно. Посочена била и банкова сметка за набиране на средства. Преди време жената изпратила същата снимка на детето си в сайта за участие в конкурс за най-красиво бебе.

Янев е осъждан 3 пъти за грабежи. Той е наркозависим от 10 години, направил е пълни самопризнания, заяви прокурор Петко Минев. За подобен вид престъпление законът предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Защитата в лицето на адвокат Евгени Атанасов поиска по-лека мярка с мотива, че Янев е на метадоново лечение от година и половина и всеки ден му се налага да посещава лекар. Освен това, той страда и от сърдечна аритмия. Обвиняемият Янев заяви, че е свалил от интернет снимката и обявата още на 12-тия час след като е осъзнал какво върши.

Пловдивските полицаи са заловили автора на злонамерената обява в интернет в петък вечерта, съобщи за Дарик директорът на пловдивската полиция гл.инспектор Тодор Чонов. Установено е, че Ивайло Янев е разкрил банковата сметка на свое име в SG Експрес банк - Варна. В сметката били преведени само 50 лева, които не са били изтеглени, допълни Чонов.