/ Дарик Варна, архив
32-годишният Адриен Крецу ще бъде освободен от ареста, след като внесе 10 000 лева парична гаранция
Варненският апелативен съд определи 10 000 лева парична гаранция на румънеца, причинил по непредпазливост на паркинг смъртта на дете.

Съдът решава за ареста на румънеца, прегазил дете в Морската градина

Втората съдебна инстанция отмени определение на Окръжния съд във Варна, с което на 32-годишния Адриен Крецу бе определена първоначалната мярка „задържане под стража“, информират от пресслужбата на Апалетивния съд. 

Крецу е привлечен като обвиняем за това, че на 29 юни, на паркинг в близост  до зоопарка причинил по непредпазливост смъртта на дете.

Румънецът, прегазил дете във Варна, през сълзи в съда: Не видях нищо

Във вторник тази седмица Апелативният съд поиска да се съберат нови доказателства, за личността на румънския гражданин. Съдебните власти в Румъния изпратиха писмени данни за чистото съдебно минало на своя сънародник, както и сведение за това, че в родината си Адриен не е бил наказван и по административен ред.

В днешното съдебно заседание Варненският апелативен съд разпита обвиняемия и установи факти, свързани със семейното му положение, наличието на постоянна работа и доходи.

Румънецът, прегазил дете на паркинг в Морската градина, иска да излезе на свобода

Съдът намира, че събраните до настоящия момент в хода на следствените действия гласни, писмени доказателства и други материали обосновават предположението, че чужденецът е съпричастен към деянието, за което е привлечен като обвиняем.

При преценка на представените от съдебните власти в Румъния писмени доказателства и от разпита на обвиняемото лице, съдът стигна до извода, че няма реална опасност Адриен да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление.

Протест с искане за спиране на автомобилите в Морската градина на Варна (СНИМКИ)

Румънецът е семеен, с постоянна работа и адрес, който е на по-малко от 2 часа и половина от Варна
. Съдът разясни на чужденеца какви могат да бъдат последствията за него ако не се яви пред разследващите, когато бъде призован.

Съставът на съда посочи, че държавите членки на ЕС са предвидили множество правни механизми за водене и приключване на наказателни производства и за признаване на присъдените наказания.

Кола блъсна и уби дете в Морската градина във Варна

Тези норми са възприети от всички страни членки на ЕС, в т.ч. и от съседна Румъния. Размерът на паричната гаранция е съобразен не само с доходите на чужденеца, но и с тежестта на повдигнатото спрямо него обвинение.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Румънецът ще бъде освободен от ареста след като внесе гаранцията в пари, посочена от съда

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК