/ снимка: Дарик Варна
Разгорещени страсти предизвикаха дебатите за ограничаване на автомобилите в Морската градина във Варна в частта от Заоологическата градина до „Карин дом”.

След инцидента с прегазеното 5-годишно дете на паркинг за втори път тази седмица въпросът бе обсъждан от Комисията по безопасност на движението към Община Варна. Срещата беше със собственици на имоти и заведения в местността Салтанат, но на нея присъстваха представители на неправителствени организации и екозащитници.

На няколко пъти напрежението между двата лагера се покачваше опасно, като страните си размениха взаимни обвинения. 

Кола блъсна и уби дете в Морската градина във Варна

Според поддръжниците на пълната забрана за автомобили подобен инцидент може отново да се случи. В отговор собствениците на имоти заявиха, че нещастният случай няма нищо общо с Морската градина.   

След разгорещени страсти и взаимни обвинения няма решение за колите в Морската градина
снимка: Дарик Варна

„Грозно е да умират деца, но още по-грозно е да се използва трагедията”, коментира Ралица Иванова, притежаваща заведение.  

„Като родители сме потресени от инцидента с прегазеното дете. Но не смятаме, че той трябва да се превръща в повод за натиск срещу нас”, допълни Илияна Петрова. 

Собственици на имоти в Морската градина: „Зелените” яхнаха трагедията с прегазеното дете

Собствениците на имоти и заведения се обединиха около искането сегашният режим на достъп на автомобили да се запази. Те имат конституционно право на достъп с колите си, коментира адвокат Стоян Статев. Той поиска да се засили контролът над скоростта на автомобилите, предлагайки поставянето на „легнали полицаи”. 

Пламена Маринова: Търсим начини актовете за движение в парка да устояват на обжалване

Благомир Коцев, който представляваше собствениците на комплекс „Хоризонт”, предложи да бъде изграден паркинг чрез обединяването на няколко частни парцела, достъпът до който да бъде през локално платно до бул. „Княз Борис I”. Според Коцев движението на коли по алеята до заведението трябва да се ограничи и дори да се забрани. 

След разгорещени страсти и взаимни обвинения няма решение за колите в Морската градина
Дарик Варна

За достъп на автомобили в определени часове от деня настояха директорите на Логопедичната градина Лидия Кънчева и на НИМХ-Варна Иван Иванов, чиито сгради се намират в Салтанат. 

След разгорещени страсти и взаимни обвинения няма решение за колите в Морската градина
Дарик Варна

„Кметът не може да забрани нещо, което е забранено, каквото е движението на автомобили в парка. Кирил Йорданов ни постави в тази каша”, заяви Кръсто Кръстев от организацията „Зелена Варна”. 

Свилен Стойчев от „Варна диша” изрази съмнение в цитираните от зам.-кмета Христо Иванов данни, че броят на санкционираните водачи в Морската градина за няколко години е намалял от 12 хиляди до 100. 

Протест с искане за спиране на автомобилите в Морската градина на Варна (СНИМКИ)

В крайна сметка след повече от час спорове до консенсусно решение не се стигна. Всички направени предложения ще бъдат публикувани на сайта на Община Варна, след което ще бъде взето окончателно решение, заяви зам.-кметът на Варна Тодор Иванов. 

„Ще приемем изменение в Генералния план за движение във Варна и ще поставим знаци. След като има знак, става безпредметно издаване на заповед от кмета. Ако бъде издадена такава, рискуваме тя да бъде отменена от съда, както се случи преди години.

Предложението на администрацията е да се ограничи максимално достъпът, да има засилен контрол чрез допълнителни пълномощия на „Общинска полиция”, допълни Тодор Иванов.