Проверяват договорите на общински дружества с външни фирми
Проверяват договорите на общински дружества с външни фирми / DarikNews.bg, архив

Всички договори на общинските дружества с външни фирми ще бъдат проверявани от съветниците в местния парламент. Решението за това ще бъде гласувано на следващата сесия, а повод за него стана разглеждането на годишния финансов отчет на „Пазари” ЕАД в комисията по „Собственост и стопанство”. Общинското дружество е сключило през 2012 г. контракти с подизпълнители за 1 162 000 млн. лв., което е с 96 000 лв. повече в сравнение с предходната година.

Фирмата отчита 735 000 лв. печалба, което е с 28 000 лв. по-малко от 2011 г. Спадът се дължал на икономическата криза и фалитите на малките фирми, заявиха от борда на директорите.

„Дворец на културата и спорта” ЕАД отново завършва финансова година на загуба. През 2011 г. тя беше 73 000 лв., а за 2012 г. е 265 000 лв. Обяснението за лошия финансов резултат изпълнителният директор Симеон Варчев отново намери в моловете, заради които спаднали приходите от изложения и отдаване под наем на търговски площи. Преди откриването на търговските центрове тези постъпления са достигали до 940 000 лв. годишно, а сега са спаднали до 34 000 лв. Иначе Дворецът е бил домакин на 156 спортни и културни събития, но приходите от тях не били достатъчни. Според Варчев общината трябва да помогне за модернизация на съоръжението, чийто ремонт би струвал 4-5 млн. лв. Общинските съветници възложиха на изпълнителния директор да изготви план с мерки за намаляване на загубите.

Членовете на комисията „Собственост и стопанство” приеха още отчетите на „Ученическо и столово хранене”, декларирало 23 000 лв. печалба, и на дружествата в ликвидация „Общинска охранителна фирма”, „Стопанска и спомагателна дейност”, „Жилфонд”. Бордовете на директорите на други две фирми в ликвидация – „Дезинфекционна станция” и „Паркинги и гаражи”, не бяха освободени от отговорност заради липсата на техни представители на заседанието. На него общинските съветници гласуваха също сградата на бившата Ученическа поликлиника да бъде предоставена на Руското училище.